promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Széchenyi Meetup: elismert roma emberek őszintén harcról és kudarcról
Borítókép:  Promotions Media
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Széchenyi Meetup első rendezvényén három roma származású ember (Farkas Franciska, Horváth József és Zsiga Melinda) mesélt őszintén kudarcáról, harcáról, s arról, hogy miként próbálnak segíteni másokon.

Hogy mi a közös Farkas Franciska színésznőben, Horváth József molekuláris genetikusban és Zsiga Melinda kick-box világbajnoki bronzérmesben? Egyrészt azt, hogy roma származásúak és sikeresek a saját területükön, másrészt, hogy mindhárman részt vettek a Széchenyi Meetup első rendezvényén január 15-én a Magyar Nemzeti Múzeum Gróf Széchényi Ferenc termében.

A Széchenyi Családi Alapítvány alapítói (akik Gróf Széchenyi István vérvonalának sarjai) egy olyan eseménysorozatot indítottak el, amely időről-időre olyan embereket mutat be a közönségnek, akiknek életútjai, gondolatai, történetei tanulsággal szolgálhatnak sokak számára. Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke által vezetett beszélgetés őszinte és nyílt hangnemben zajlott.

Kiderült egyebek között, hogy 

a kudarcokból való továbblépés, a környezetből kiszakadási vágy mindhármukban közös pont. Ez a felfogás adott motivációt és segített a jó – egyben sokszor nehéz – döntések meghozatalában.

A gyerekkorukat a származásuk miatti hátrányos megkülönböztetés, számos negatív tapasztalat jellemezte, ugyanakkor a kitörés, a tanulás, a belső motiváció végül egy magas érzelmi intelligenciát eredményezett. Ennek köszönhetően látják, átlátják a szűkebb és tágabb környezetüket. Empátiával tudnak fordulni társaik felé, egyúttal példaként jelennek meg a roma származásúak előtt is.

[[gal]]

Horváth József molekuláris genetikus a beszélgetés során a mentorok szerepét emelte ki. Farkas Franciska elárulta, hogy az értelmiségi család adta támogatás volt számára meghatározó, bár ahogy fogalmazott: az eddig elért sikerek ellenére érezhető számára a szakmán belüli megkülönböztetés. Míg Zsiga Melinda roma állami gondozottként indult, majd jutott el egy megpróbáltatásokkal, kegyetlen bánásmóddal övezett úton a kick-box világbajnoki bronzérmig – nem véletlen, hogy felnőttként felelősnek tartja magát, hogy tegyen ez ellen.

Mindhárman tesznek valamit másokért. Ki-ki a maga módján:

  • Farkas Franciska számára fontos, hogy roma származásának felvállalásával rámutasson a társadalomban gyökerező valótlan előítéletek meglétére. 
  • Horváth József rákkutató folyamatosan rendelkezésre áll bárki számára ingyenes onkológiai konzultációra.
  • Zsiga Melinda pedig próbál segíteni a hozzá hasonló környezetből érkező emberi életeken társadalmi és származásbeli megkülönböztetés nélkül.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás