promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Látás világnapja: megdöbbentő, hogy mennyi ember vakul meg Magyarországon évente
Borítókép:  AFP.
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása – mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára, a látás világnapján.

Resch Miklós elmondta, hogy ez a hatezres szám azokat takarja, akik jogi értelemben vakká válnák, tehát a mindennapjaikban jelentős mértékben korlátozza őket megváltozott látásuk. A vakság Magyarországon elsősorban az idősebbeket érinti és vezető okai a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz. A globális adatok szerint a vakság vezető oka világszerte a szürkehályog, ami tizenöt perces műtéttel gyógyítható szembetegség, írja a távirati iroda.

A látás világnapját 2000 óta tartja október második csütörtökén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a vakság megelőzésére alakult nemzetközi ügynökség (IAPB). Magyarországon október a „látás hónapja”, országszerte több száz vizsgálati ponton lehet ingyenes látásvizsgálatot és szaktanácsadást kérni.

A kampány idei mottója: Fontos a látásom.

Október 31-ig pedig 306 vizsgálati pont és optikai szaküzlet várja ingyenes látásellenőrzésre és szaktanácsadásra az érdeklődőket. A kampány során szeretnék fókuszba helyezni a progresszív lencséket is, mint a legmodernebb, legkomplexebb optikai megoldásokat. Az ingyenes látásvizsgálaton részt vevők között idén értékes lencséket, ajándékokat és egy kétszemélyes wellness hétvégét is kisorsolnak a kezdeményezésben résztvevő kiemelt optikák.

A szűrés kiemelten fontos és minden korosztálynak ajánlott, különösen 40 éves kor felett, amikor megnő a szürkehályog kialakulásának kockázata.

A Látás hónapja programhoz kapcsolódó optikai boltok listája megtalálható a honlapon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás