promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kétszintes, kétszáz méteres függőkert épül Buda szívében
Borítókép:  Millenáris Széllkapu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hétszáz négyzetméteres tó, közel ötvenezer növény és egy Magyarország-szerte egyedülálló függőkert készül a belbudai zöldszigeten, a Millenáris parkban.

Az úgynevezett Szélkapu-projekt részeként a Margit körúttól a Marcibányi térig egybefüggő zöld terület jön létre Budán. Ennek egy része a 2001-ben megnyitott Millenáris park, melyet most bővítenek a Duna felé. Ha ősszel véget érnek a munkálatok, 17 ezer négyzetméteres zöldszigeten lehet „hajókázni” Buda közepén.

A parkot két oldalról támfal védi a zajtól. A pestbuda.hu cikke szerint háromszáz előnevelt fát (díszcseresznyét, lepényfát, tölgyet, fenyőt, almát, nyírfát és gyertyánt), cserjéket ültetnek, összesen mintegy ötvenezer növényt telepítenek.

A legnagyobb attrakció talán az egyedi kialakítású függőkert lesz a parkban. Kétszáz méter hosszan, két szinten lehet gyalogolni rajta, legmagasabb pontján 18 méter magas lesz. A Millenáris egyik feléből a másikba vezet át. Örökzöld és lombhullató növények futják majd be.

(Fotó: szellkapu.hu)


A park felszíni építményeinek tetejét is bezöldítik.

A Millenáris új részében lesz egy hétszáz négyzetméteres tó halakkal és egy vízjáték programozható vízsugarakkal, valamint párásító fúvókákkal. A Margit körúti bejáratnál egy digitális vízfüggönyt is elhelyeznek, amely a lehulló vízcseppekből változatos alakzatokat, akár tetszőleges szöveget formál majd. A növényzet locsolását esővízből kívánják majd megoldani.

Jah, aki a környéken lakott, az tudja, hogy ahol nemsokára egybefüggő zöld övezetben sétálhatunk, annak a helyén a hetvenes évektől még ez az épület állt.

A gazdasági minisztérium egykori szocreál tömbje (Fotó: Fortepan)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás