promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Szomszédok Mágenheimje újra feltűnt a mentőszolgálat udvarán
Borítókép:  port.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kedden emléktáblát kapott az Országos Mentőszolgálat Markó utcai központjában a Szomszédok sorozat, melynek stábja 12 éven át „lakott” a mentősöknél. A mentős hivatás népszerűsítése miatt méltatták a Horváth Ádám teleregényét. A rendező mellett több egykori szereplő, köztük Kulka János is tiszteletét tette az avatáson.

A Markó utcai Központi Mentőállomás évtizedeken át egy forgatócsoport munkahelyeként szolgált. A Szomszédoké, mely a '80-as, '90-es évek legnépszerűbb magyar teleregénye volt. A sorozatnak jelenleg is óriási rajongótábora van, folyamatosan ismétlik valamelyik hazai csatornán, Facebookon pedig több mint 50 ezer követője van a Szomszédok forever csoportnak.

A Markó utcában Mágenheim Ádám miatt vert tábort a Horváth Ádám rendezte filmsorozat stábja: a Kulka János játszotta szereplő mentőorvosként dolgozott, s mindig a központi mentőállomásról indult vele egy sérülthöz a szirénázó kocsi.

(Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu)


Az egykori forgatások helyszínén kedden emléktáblát avattak, melyről a szmo.hu tudósított. A mentőszolgálat azért tartotta ezt fontosnak, mert a Szomszédok segített a mentősök társadalmi megbecsültségén, hiszen az egyes részekben végig lehetett követni, hogy micsoda stressz közepette kell nap mint nap teljesíteniük, a legkisebb hiba nélkül.

A táblaavatásra sok civil érdeklődő is kíváncsi volt, s Kulka mellett, a sorozatot rendező Horváth Ádám, a dr. Szalóki Esztert alakító Malek Andrea, a dr. Nagy Évát játszó Simorjay Emese, valamint az OMSZ két dolgozója, Kápolnai József és Lakatos Péter is eljött, ők is rendszeresen feltűntek a sorozatban.

Horváth Ádám (balról a második), Malek Andrea (balról a harmadik), Kulka János és Simorjay Emese (a jobb szélen) (Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu)


Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője kitért rá, hogyan befolyásolta az 1987-1999 között tartó forgatás az ő munkájukat. Sokszor még azt is kétszer meg kellett nézniük, egy adott kocsit kiküldhetnek-e egy esethez, vagy csak a színészek használják.

(Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu)


Az esemény alkalmából több régi mentőkocsit is kiállítottak az OMSZ udvarán, például a rendszerváltás előtti évtizedekben legelterjedtebb Nysa egyik példányát, a '90-es évektől egészen a közelmúltig szolgáló Toyota Hiace-t, valamint az ezt váltó Mercedes-Benz típusút. Mindegyikbe be is lehetett ülni, a jelenlévő gyerekek nagy örömére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás