promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Apró magyar faluban áll a New York-i Szabadság-szobor mása, de egy valami máshogy néz ki rajta

Apró magyar faluban áll a New York-i Szabadság-szobor mása, de egy valami máshogy néz ki rajta

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Mit keres a New York-i Szabadság-szobor mása ebben a magyar faluban?

Apró magyar falu Veszkény, ami arról híres, hogy itt található a New York-i Szabadság-szobor miniatűr mása. Győr-Moson-Sopron vármegyében, Kapuvár és Csorna között, ahogy haladunk a 85-ös főúton, egyszer csak megpillanthatjuk az egyik udvarban a mindössze néhány méter magas Szabadság-szobrot, ami nem fáklyát tart a kezében, hanem egy cégnek a logóját.

Veszkényben van a NOVOMATIC cégcsoport magyarországi bázisa, ami idén 30 éve kezdte meg a működését. Ennek a fő tevékenysége kezdetben pénznyerő automaták üzemeltetése volt, melynek köszönhetően a vállalat gyorsan a piac meghatározó szereplőjévé vált.

A NOVOMATIC udvarán látható a miniatűr Szabadság-szobor, de hogy milyen okból került ide, miért éppen New York szimbólumának kicsinyített mását helyezték el, azt nem tudni; még a cég honlapjáról sem derül ki. Ez egy örök rejtély Veszkényben, de kétségkívül páratlan látvány, amit sokan megállnak megcsodálni, ha autóval mennek a 85-ösön.

SZABADSÁG-SZOBOR, DE NEM ÚGY (kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, fáklya helyett céglogó van a kezében, de legalább a miénk!) Veszkény, Fő utca / Novomatic park [ A találat Mertlné Lackner Luca érdeme, az animációt meg én gyártottam a Google utcanézetének egy pillanatából.]

Posted by Vincze Miklós on Monday, August 26, 2024

Titkos ajtó az igazi Szabadság-szoborban

Kevesen tudják, hogy az eredeti, New York-i Szabadság-szoborban van egy titkos ajtó, mégpedig a legtetején, a fáklyában. A 93 méter magas szoborban elrejtett bejárat már több, mint egy évszázada el van zárva a látogatók elől, csak a kiváltságosok léphetnek be - például a karbantartók. Ennek az az oka, hogy 1916-ban komoly szerkezeti károkat szenvedett el a szobor, mikor a németek megtámadták a közeli Black Tom-szigetet, de miután helyreállították, már nem engedtek be oda senkit.

Hogy mit is rejthet ez a titkos ajtó, azt az alábbi videó is megmutatja. Látható, hogy annak idején a koronából egy hosszú létrán akár a fáklyába is fel lehetett mászni, és a láng alatti titkos ajtó volt az átjáró ehhez; ebben a kilátóban egyszerre 12 ember tartózkodhatott.

(forrás: 24.hu)