promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hova tűnt egy egész falu? Ez a világ legnagyobb rejtélye
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő rejtély, hova tűnhettek?

A Roanoke-kolónia rejtélyes eltűnése az amerikai történelem egyik legmegmagyarázhatatlanabb tragédiája. John White vezetésével 1585-ben telepesek egy csoportja érkezett az Újvilágba, hogy otthont teremtsen maguknak a Roanoke-szigeten. Azonban a kezdeti optimizmus hamar elmúlt, a kemény telek, a fogyatkozó élelemkészletek és a bennszülött törzsekkel való feszült kapcsolatok súlyos kihívások elé állították a telepeseket. De vajon hova tűnhetett egy kis falunyi ember ilyen rövid idő alatt?

White 1587-ben visszatért Angliába, hogy utánpótlást hozzon, de a spanyol Armada támadása miatt három évre el kellett halasztania útját. Amikor 1590-ben végre visszatért, a kolónia üresen állt. A házak romokban hevertek, egyetlen ember sem volt sehol, és csak egy rejtélyes "Croatoan" felirat utalt a telepesek sorsára.

Azóta számtalan elmélet született a Roanoke-kolónia eltűnésének okát illetően. Vannak, akik betegséget vagy éhezést feltételeznek, míg mások bennszülött támadástól vagy akár kannibalizmustól tartanak. A "Croatoan" felirat kétértelműsége tovább bonyolítja a helyzetet, és nem ad egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy a telepesek hová mentek, vagy mi történt velük.

Egy újabb rejtélyt ad a történethez az Eleanor Dare által készített Dare-kő felfedezése. A kő a telepesek utazásait és utolsó pillanatait örökíti meg, és ha valódi feljegyzés, akkor szörnyű sorsuk egyetlen bizonyítéka lehet.

A tudósok régóta kutatják a Roanoke-kolónia rejtélyét. Fák évgyűrűit vizsgálták, térképeken rejtett jeleketkerestek, de a végleges válasz továbbra is várat magára. Talán soha nem fogjuk megtudni, mi történt a Roanoke-kolónia lakóival az utolsó óráikban, de rejtélyük továbbra is izgatja a képzeletet és arra ösztönzi a kutatókat, hogy megfejtsék a múlt titkait.

Forrás: Ancient-origins

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás