promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ennek az európai országnak nincsen fővárosa valójában, mindenki rosszul tudja
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érdekesség, amelyre sosem gondoltál volna, mégis rosszul tudtad.

Számtalan meglepetés érhet minket, ha a földrajzra gondolunk. Ám van egy olyan földrajzi meghatározottságú téma, amely mindenkit érdekelhet, hiszen ha elmegyünk nyaralni egy-egy külföldi országba, nagy valószínűséggel kíváncsiak vagyunk az adott nemzet központjára, ahol a legtöbb történelmi emlék található, ahol a legtöbb kulturális emlék látható, és ahol a legtöbb szórakozási lehetőség lehet.

Ám vannak olyan országok a világon, amelyeknek hivatalosan nincs központjuk, sőt, olyan országok is találhatók, amelyeknek több fővárosuk van. Utóbbi azért is alakulhat úgy, hogy a hatalmi ágakat elválasszák térben is, ilyen például a Dél-afrikai Köztársaság, amelynek három fővárosa, központja is van.

És hogy melyik azaz európai ország, amelynek hivatalosan nincs fővárosa?

Svájc.

Sokan Bern mondanák az ország fővárosának, hiszen ez az abszolút központja tényleg a kantonoknak, ám nem a legnagyobb város, az Zürich. És általában Európában az a trend ezen a fronton, hogy az ország legnagyobb városa az ország fővárosa, nagyon kevés eset van csak, hogy nem ez az állapot áll fenn. Svájc azonban kivétel a szabály alól.

Ám Bern jó választás, ha Svájc fővárosáról van szó.

Hiszen.

Bern de facto az ország fővárosa, ám de jure Svájcnak nincsen fővárosa. Jogilag nincsen megállapítva főváros Svájc esetén, és ennek számtalan oka van. Bern központi helyen van, központibb helyen található, mint a többi nagyváros Svájcban. Politikai, történelmi és gazdasági okai vannak tehát annak, hogy Bern lett a központ, de törvényileg mégsincs kimondva, hogy ez a város az ország fővárosa.

Így néz ki Bern:

(via House of Switzerland)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás