promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zokogó nő tartja rettegésben a Fejér vármegyei temetőbe látogatókat, sötétedés után senki nem mer kimenni az emlékhelyhez
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A helyiek közül a legtöbben a mai napig ismerik a különös mítoszt.

Vannak olyan helyek Magyarországon nem is kevés, melyhez igen különös mítoszok köthetők. Az egyik ilyen  Fejér vármegyei Enyinghez köthető, ahol a temetőbe látogatókat egy különös és egyben hátborzongató jelenség tartja izgalomban.

Az a mítosz járja át ugyanis a helyieket, hogy az 1740-es években református lelkészként tevékenykedő Tokaji Pál lánya mindennap éjfélkor a saját kőkoporsója fölött zokog.
A legenda szerint a Tokaji Rebeka nevű hölgyemény nős férfiakat csábított el, akiket végül a megcsalt asszonyok elátkoztak.

A történet azonban itt még nem ér véget a lányba ugyanis úgy tartják, hogy beleköltözött a gonosz és ezért földöntúli dolgokat művelt, majd hatalmas kínok között hunyt el. Rebeka testét ravatalozása után végső nyugalomra helyezték az enyingi katolikus temetőben, de másnapra a föld kivetette magából a koporsót. A helyiek ezért úgy döntöttek, hogy megszentelik a koporsót és újra eltemetik a lányt. Ugyanakkor másnap újra a föld felett találtak rá a koporsóra. Ezután többen is megpróbálták újra elásni a koporsót, ám a vállalkozó szellemű önjelöltek mind rejtélyes körülmények között pár napon belül elhunytak. A  falu vezetősége ezért ezek után úgy határozott, hogy a koporsót kőbe zárja és úgy ott is hagyják a temetőben.

De miért nem tudták Rebekát örök nyugalomra helyezni?

Feltételezések szerint ennek az az oka, hogy a bűnös lány koporsóját a megcsalt asszonyok ásták ki újra és újra, hogy lelke sose nyugodhasson békében, bosszút állva rajta  azért, mert elcsábította férjeiket.

A lány sírjához azóta már egy emléktáblát is kihelyeztek, amelyen mindenki elolvashatja Rebeka egészen különös természetfelettinek tartott történetét. Sok Enyingen élő szerint egyébként Rebeka szelleme minden éjfélkor megjelenik, leül a sírja mellé és zokog, így sokan a mai napig félnek elsétálni az emlékmű mellett sötétedés után.

Az enyingi temetőben zokogó lány nem mindennapi történetét az alábbi TikTok-on közzétett videóban is feldolgozták, melyet most te is megtekinthetsz!

Forrás: Bors / Dívány

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás