promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem is gondoltál bele még ezekbe a kérdésekbe, de menni fognak?
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A helyzet az, hogy utazni jó, ez tény, de azért amikor a repülőút tíz óra, vagy annál is több, akkor az élvezet heve óhatatlanul csökken, és marad helyette némi unalom, esetleg nyűgösség, amik egy-két praktikus „útitárs” becsomagolásával egészen jól kezelhetőek.

Mivel teljen az idő?

A legnagyobb kihívás, amikor a légben töltött időt nem jó ötlet fél lábon állva kivárni, hogy túl sok a szabadidő, és mégis túl kevés a tér ennek értékes kihasználására. Viszont mindenképpen célszerű több irányból is megtámogatni az unaloműzést, vagy ha történetesen idegeskedősebb típus vagy, akkor a feszültség is hatásosan száműzhető néhány praktikával.

Tegyük fel, hogy Rómába indulsz. A https://www.esky.hu/repulojegy/0/0/ci/rom/roma oldalról beszerezted a jegyet, és már csak a poggyászod összeállítása van hátra. Bár Róma pont olyan példa, ami kicsit sántít, mert túlságosan hosszú repülőútról nincsen szó, de vegyük úgy, hogy neked jelenleg minden túl soknak tűnik, ami több, mint fél óra. Tehát, a kérdés már csak az, hogy miket vigyél magaddal az útra? Ahhoz, hogy a repülés jól teljen, megéri a figyelmedet az úti célodra terelni, de nem úgy, hogy meredten figyeled a felhőket, és számolod a másodperceket, mert így tényleg végtelen hosszúságúnak tűnhet a repülés. Hanem úgy, hogy viszel magaddal egy jó kis úti könyvet, ami több oldalról, nézőpontból, tematikából közelíti meg. Gasztronómia, látványosságok, túraútvonalak, vagy éppen misztikus, történelmet idéző épületek – mind olyan témakörök, amik figyelemre, meg persze a későbbiekben bejárásra, megtapasztalásra méltóak.

Aztán jó, ha akad kézközelben egy jegyzetfüzet is, vagy könyvjelző, így pikk-pakk megjelölheted azokat a részeket, amik különösen érdemesek a megfontolásra. Így kifejezetten sok időt takaríthatsz meg, mert nem kell keresgélned akkor, amikor már a városnézésé a főszerep!

Mit pakolj be konkrétan a barangolásra hangolódva?

Ha az utazás megkönnyítése a fenti praktikák segítségével sikeres, akkor megéri kicsit tovább is gondolkodnod. Az a legjobb útmutató, ha városnézésre készülsz, ami rólad, a saját igényeidről, elvárásaidról szól. Vagyis ha például tudod, hogy kihasználod a helyi járművek, különösen a városnézésre tervezett buszok, vonatok nyújtotta kényelmet, akkor minimum ehhez célszerű igazítani a ruházatodat. A komfortos viselet, mint irányadó, abszolút követendő, mert nem bálba, hanem a város felfedezésére készülsz. Róma esetében különösebben más irányelveket nem kell szem előtt tartanod, de például az arab országokban az ottani szokások tiszteletben tartása nélkülözhetetlen, azaz a mini, rövid ruhák nem jöhetnek számításba.

Jöhet egy kis nyelvtanulás?

Akad, akinek ez az ötlet túlságosan meredek, megint más szívesen kóstol bele abba az anyanyelvbe, aminek a beszélőit kicsit közelebbről is megismeri majd. Az biztos, hogy nagyjából mindenkinek a szíve ellágyul attól, ha az anyanyelvén szólnak hozzá. Nem kell nagy dolgokra gondolni, és természetesen nem kell bővített mondatokkal sem kalkulálni, de egy-egy kifejezés már aranyat ér. Köszönöm, vagy éppen szép napot, esetleg kérem – apróságnak tűnik, de hatalmas sikert arathatsz a bevetésükkel.

Az is teljesen érthető, ha egy röpke kiruccanás erejéig nem szeretnél ilyesmivel foglalkozni, vagy egyszerűen úgy véled, a nyelvérzéked nem az igazi. Semmi vész! Az okos technológia korszakában élve elég, ha akad a kezedben egy mobil, meg elérhető vezeték nélküli, és a különböző ingyenes fordító szoftverek a segítségedre siethetnek, akár real time fordítva az elhangzó beszélgetést. Zárójelben jegyezzük meg, hogyha mégis előbbire, azaz a nyelvvel való ismerkedésre szavaznál, akkor a hosszú repülési időt akár tanulással is elütheted.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás