promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Észveszejtő magyar falut találtak Franciaország déli részén, közel a Földközi-tengerhez
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még szépirodalmi mű is szól a francia faluról, ahova még a 16. században rengeteg magyart telepítettek be.

A világ számos táján találkozhatunk olyan településekkel, amelyek magyar eredettel büszkélkedhetnek, a kivándorlás után például az Amerikai Egyesült Államokban és kanadában is rengeteg magyar névre keresztelt kisebb községet találhatunk, amelyek közül még ma is laknak sokban. Persze magyar neveket már nem nagyon fogunk találni a lakójegyzékben, viszont több temetőben is ezen települések mellett találkozhatunk magyar nevekkel. Sok efféle kis közösség egy-egy gazdasági válság vagy nehézség után feloszlott, így mára eltűntek a térképről, de még így is akad sok, amelyeket ma is megtalálhatunk, akár a YouTube-on is nézhetünk ezekről az érdekes településekről képeket vagy éppen videókat.

Rengeteg legenda is kering magyar vonatkozású településekről, ahol őseink korábban tábort vertek, és az utódaik még ma is ott élhetnek. Nyelvi hasonlósáokat fedezhetünk fel mé most is az ott talált romokon, esetleg apró kis használati tárgyakon. Az egyik legérdekesebb sztori egy svájci kis völgyhöz kapcsolódik, amelyet a Hunok völgyének is hívnak a kis országban.

Kevesen ismerik azonban a kis francia települést, Régusse-t, amely Dél-Franciaországban található, Var megyében, pontosan a Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban. Kicsit több mint kétezer ember lakik a településen, az interneten elérhető eredet szerint pedig a 16. században, a mohácsi csata után, illetve az akkori, turbulens történelmi állapotban érkeztek a területre magyar telepesek, méghozzá egy olyan megállapodás keretében, amelyet a francia király a török portával kötött.

Illyés Gyula szépirodalmi emléket is állított a magyar falunak Hajszálgyökerek című regényében, illetve a helyi történelmi bizottság sok magyar név magyar eredetét is felfedte az évek alatt, így például éltek itt Fábrik, Mártonok és Papp családnevű emberek is.

Így néz ki Régusse:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás