promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Balatonnak van egy másik neve is, ami nagyon meglepő lehet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Biztos hallottad már, de tudod-e, hogy mit jelent pontosan?

Ha a Balatonról van szó, sokaknak nem az jut eszébe, hogy mit jelenthet valójában a tó neve, vagy éppen honnan jön a kifejezés, pedig igazán izgalmas lehet egy ilyen kis kultúrtörténeti megmártózás is.Már az is érdekes igazából, hogy Magyarországon található bizony még egy Balaton nevű földrajzi pont a térképen, de ez meglehetősen messze van a tótól, pontosan Heves vármegyében. És körülbelül 300 kilométerre van a tótól.

De mégis hogy lehet ez?

Minden visszavezethető a tó nevének eredeti jelentéséhez. Ha ugyanis tudjátok (merthogy utánanéztetek vagy valaki mondta nektek), hogy a Balaton szó honnan jön a magyar nyelvbe, akkor hamarosan választ kaphattok a miértekre. A Balaton szó ugyanis szláv eredetű, a "blato/boloto" szóból eredhet, amely mocsarat, lápot jelent. A tó latin neve, a Lacus Pelso is ehhez kötődik, ugyanis sekély tavat jelent. Így pedig az igazság az, hogy a Heves vármegyében található település környékén is találhatók ilyen mocsaras részek, így pedig már érthető az elnevezés.

Sőt, Amerikában is található egy Balaton nevű település.

De mégis, mint arra a címben utaltunk, van még egy neve a Balatonnak, amit a németek használnak, ők Plattenseenek hívják, ami pedig a latin név eredetijéből jön, ami Lacus Pelso, vagyis sekély tó. A német Plattensee amúgy pontosan lapos tavat jelent, és a németek nagyon sokszor így is emlegetik a mi Balatonunkat. A Balaton elnevezéseiről amúgy korábban írtunk már egy hosszabb cikket is, ebben minden további kérdésetekre választ találhattok.

Még érdekelnek érdekességek a Balatonról?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás