promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit keres a magyar főváros Bukarest közepén? 100 éve a román monstrumot díszíti a Budapest felirat
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bukarest közepén van egy Budapest felirat, ráadásul a románok egyik leglátványosabb építményén.

Akik jártak már Párizsban, és egészen közelről tekintették meg a diadalív falait, kiszúrhattak rajta egy magyar megyei jogú város nevét, ami nem véletlenül került a franciák egyik leghíresebb építményére. Sokan viszont nem tudják, hogy a románoknál is van egy Budapest felirat, és ez sem véletlen.

A magyar emberek a falnak tudnának menni, ha valaki összekeveri Bukarestet Budapesttel.

Pedig Románia fővárosában van egy építmény, aminek falán ott díszeleg a magyar központ neve.

1922-ben emelték azt a 27 méter magas diadalívet, amire azok a településnevek kerültek fel, ahol a román hadsereg dicsőséget szerzett magának az I. világháborúban. Budapest nevét azért vésték fel, mert a románok ezzel állítottak emléket annak a napnak, mikor seregük 1919-ben bevonult Magyarország fővárosába. Ez a felirat azonban rejtélyes körülmények között eltűnt; ezzel kapcsolatban több elmélet is van.

 

(Fotó: MTI/Baranyi Ildikó)

A hivatalosan elfogadott verzió az, hogy a feliratot a kommunisták vakolták be 1953-ban, vélhetően azért, mert akkor nem voltak büszkék a Magyar Tanácsköztársaság vörös hadserege felett aratott győzelemre. Azonban van egy másik híresztelés, ami szerint éppen miattunk kellett törölni, mert az RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) folyton hatalmon volt, és a magyaroknak nem tetszett a felirat.

Később a felirat visszakerült a diadalívre, így most már bárki, aki ellátogat Bukarestre, a város közepén megcsodálhatja a magyar főváros nevét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás