promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mitikus lények élnek a magyar erdőkben? Le fog esni az állad, ha még nem hallottál róluk
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Azt már régóta tudjuk, hogy a magyar mondavilág igen gazdag, sokszínű élővilágot tárt elénk, az azonban talán kevésbé közismert, hogy a történetek szerint Magyarországon rengeteg mágikus lény élt. Ezek egy csoportjának állított emléket két remek művész.

Budapesttől kicsit több mint 2 órás autóútra a Mecsekben található 3 óriás (valóban hatalmas, 3-4 méter magas) szobor, melyet Dechand Antal és Baráth Gábor készített és amik a Mecseki óriások nevet kapták. A régi legenda szerint a Mecsekben óriások éltek, melyek három törzsbe tartoztak: Vasgyúrók, Kőmorzsolók, Fanyűvők. Mindegyiknek külön története van, így amellett, hogy igen impozás látványról van szó, kicsik és nagyon egyaránt egy mesevilágban érezhetik magukat abban a pár órában. 

Az első óriás Mecseknádasdon található és a Vasgyúró nevet viseli. Őt hosszú, hegyes orráról lehet felismerni. Régen hatalmas várban élt a társaival együtt, Vashegyen. Az ő feladatuk volt a vas bányászata és a fegyverkészítés. Ha már Mecseknádasdon járunk, akkor érdemes megtekinteni a Várhegyi kilátót, melyről csodás kilátás tárul elénk a Mecsekre és a falura is, illetve tanösvény, pihenő és tűzrakóhely is kiépült itt, így egy kis sütögetés is belefér a séta után.

Itt találhatóak még a Réka-vár romjai, a Schlossberg-temlom, a Racke-Mühle Keszler malom és a Német Nemzetiségi Tájház is.

A következő óriás a Kőmorzsoló, amit Hosszúhetény/Püspökszentlászlón találhatunk meg. Jellegzetes horgas orra szembetűnő. Korábban a Köves-hegyen éltek, várak és az utak készítésével foglalatoskodva. Püspökszentlászlón járva érdemes még egy kis kitérőt tenni a Püspökszentlászlói kastély, templom és arborétum felé is.

A harmadik óriás a Fanyűvő, Bikalon. Orra tompa, hatalmas ereje révén puszta kézzel tépte ki a fákat, melyekből hatalmas toronyházakat építettek. Itt található még a Bikali élménybirtok, ami egy tematikus élménypark: a középkori Magyarországot kelti életre, amely egész napos szórakozást ígér, rengeteg programmal és korhű látnivalókkal.

A szobrok teljesen gyermekbarátok, a kicsik felmászhatnak rájuk, a tenyerükbe ülhetnek és biztosan élvezik majd az óriásokkal való fotózkodást is.

A szobrok egymástól nagyjából 40 percnyi autóútra fekszenek, de még így sem lehetetlen mindhármat megnézni egy nap alatt. Könnyen megtalálhatóak, a hozzájuk vezető út egyáltalán nem meredek, így bármilyen edzettségi szinttel bátran neki lehet vágni. Tömegközlekedéssel sajnos nem körbejárhatóak, azonban biciklivel is kényelmesen teljesíthető a táv. Végezetül pedig javaslom, hogyha van lehetőségünk és időnk, akkor a szobroknak otthont adó kis településeket is csodáljuk meg.

Jó szórakozást! : )

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás