promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő titkot rejt a Duna mélye, gigantikus dolog süllyedt a mélyére - egy sziget, amely egykor virágzott
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egykor volt egy gyönyörű sziget a Dunán, amely ma már nem látható.

Ha valaki olvasta Jókai Mór híres regényét, az Aranyembert, annak ismerős lehet a Senki szigete elnevezés, amelyről a magyar író úgy beszél, mintha az édenben járnánk, ahol mesgzűnik minden stresszelő dolog, ami a mi világunkhoz kötődik, nincsenek béklyók, csupán az, ami jó. A sziget ugyan kitalált, mégis, egykor volt a Vaskapui-szorosnál egy ehhez hasonló piciny sziget, amely már a Duna mélyén pihen, de rengeteg korabeli leírás létezik róla, sőt, még képeslapokat is találhatunk az interneten, ha rákeresünk arra a névre, hogy Ada Kaleh,

amit úgy is írhatunk, hogy Ada Kalé.

Ada Kaleh egyfajta határ volt, ahol a Habsburg és a Török Birodalom találkozott, egy ideig így magyar fennhatóság alatt is volt.

Az itt élő emberek elsősorban szőlő-, dohány- és dohánytermesztéssel foglalkoztak. Egykor nyüzsgő kis sziget volt, amely tényleg szimbolikusan is minden határán mozgott. A neve amúgy magyarra fordítva annyit tesz, hogy szigetvár. Nagyon sok viszontagságot megélt a helyzetéből is kifolyólag, sokszor volt török fennhatóság alatt, majd többször elfoglalták az osztrákok is.

A szigeten többek között mecset is volt, illetve később az osztrák-magyar katonák is állomásoztak itt kaszárnyában, és attól függetlenül, hogy egyszer az egyik, másszor a másik birodalomhoz tartozott, lakói különleges jogállásban részesedtek az idők során.

Később a Vaskapui-szorosnál a vízerőmű építése után a megemelkedett vízszint miatt elsüllyedt, így ma már csak régi képeket tudunk nézegetni az egykor virágzó kis szigetről, amelyhez nagyon sok történet kapcsolódik.

Az elárasztása előtt dokumentumfilm is készült róla, amelyből részleteket találtok a YouTube-on is:

(Forrás: Wikipedia, Falanszter.blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás