promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongatóan zseniális - megtalálták a namíbiai tündérkörök rejtélyes okát
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Atlanti-óceán partjaitól mintegy 100 kilométerre a namíbiai sivatagot milliónyi „tündérkör” tarkítja: kör alakú, néhány méter átmérőjű foltok a füves területen.

Van némi hasonlóság az ausztrál spinifex körökkel, de azon kívül, hogy így néz ki, más hasonlóság nincs is. A tudósok évtizedek óta vitatkoznak a namíbiai tündérkörök eredetéről.

A kutatók elmélete szerint ezeket termeszek okozzák. Persze erre biztosnak tűnő eredmények nincsenek.

Egy új tanulmány szerint maguk a növények nőnek így, még pedig azért mert szomjasak. A Perspectives in Plant Ecology Evolution and Systematics című folyóiratban megjelent tanulmány két nagyon sok csapadékos évszak, 2020 és 2021 megfigyeléseire támaszkodik.

A nemzetközi kutatócsoport két éven keresztül követte az esőzést a Namíb-sivatag körül, a csapadék után rendszeresen bizonyos pontokon talajnedvesség-mintákat vettek a tündérkörökben, és alaposan megvizsgálták a füvet a termeszek által okozott károk szempontjából.

Az elhalt füvek a tündérkörök közepén közvetlenül az esőzés után növekedni kezdtek, de alig 10 nappal később elhaltak. 20 nap elteltével a körök belsejében lévő fű elhalt. Ezzel szemben a körök szélén lévő füvek zöldek és egészségesek maradtak.

Lényeges, hogy a kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a termeszek majszolták e fel a füvet. Érdekesség, és ez a felvetés is a termeszek becsületét védi, hogy a fű közvetlenül az eső után pusztul el, tehát valamilyen esőzéshez kapcsolódó okról lehet szó.

A kutatók a Namíbia számos régiójában vizsgálták a fű elhalását a tündérkörökben. A tündérkörökön belülről származó sárgás elhalt fű gyökerei olyan hosszúak és olyan sértetlenek, mint a körökön kívüli létfontosságú zöld füvek gyökerei. A termeszek tevékenységének nyoma sincs, tehát a rejtély továbbra is piszkálja a tudósok fantáziáját. Tehát ha nem termeszek pusztítják el ezeket a kör alakú fűfoltokat, akkor mi csinálja? A kutatók legfrissebb eredményei szerint a víz terjedéséhez van köze a megoldásnak.

„A Namíbban uralkodó erős hőségben a fű az essőzések után folyamatosan átszivárogtatja a vizet a földbe, vizet veszít. Emiatt talaj-nedvesség vákuumot hoz létre a gyökerek körül, és a vizet magukba szívják. "Eredményeink teljes mértékben egyetértenek azokkal a kutatókkal, akik kimutatták, hogy a talajban lévő víz gyorsan és vízszintesen diffundál ebben a homokban még hét méternél nagyobb távolságra is."

A kutatók úgy vélik, hogy a füvek önszerveződő túlélő képessége, hogy ezekben a kör alakú foltokban egyenletesen oszlatják el a vizet.

„Az egyenletesen elhelyezkedő tündérkörökből nagyon érdekes és egyedi mintázatú tájkép alakul ki felülről nézve. Valójában vannak máshol is előforduló, önszerveződő növényzeti struktúrák a világ számos más zord szárazföldjein, és ezekben az esetekben a növényeknek nincs más esélyük a túlélésre, csak az, hogy bizonyos a túlélést segítő geometriai képződményekben nőnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás