promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar várkvíz: a magyarok zöme nem is hallott ezekről a várakról, te sem tudsz 3 pontnál többet elérni, vagy igen?
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tuti, te sem ismerted eddig ezeket a várakat. Ha 3 pontnál többet tudsz elérni a magyar várkvízben, már messze az átlag felett teljesítesz.

Magyarországon számtalan vár található, melyek nagyrésze a 13. század második felében épült, miután a tatárjárás után IV. Béla meghirdette várépítő programját, ami így hangzott:

„Miután birodalmunkat a barbár népek elpusztították és az a tatárok zsarnoksága által isten engedelmével vagy rendeletére egészen feldúlatott, attól való félelmünkben, hogy országunk végkép kimerül és azt óhajtva, hogy az isteni rendelkezés folytán nekünk hódoló népnek maradványai biztonságban legyenek, főuraink tanácsának meghallgatásával maghagytuk, hogy koronánk minden országának alkalmas helyén erősségeket építsenek, várakat emeljenek, hogy a nép, ha ismét ellenség tör reá, oda meghúzhassa magát és ott védelmet találjon. És hogy ez a jótékony gondoskodásunk annál könnyebben vezethessen a kivánt eredményhez, azt az eljárást követtük, hogy ha magánember birt egy erős fekvésű helyet, azt csere útján vagy más igazságos módon államivá tettük, hogy azon a nép sokasága várat építsen. Ha pedig királyi birtokon volt az ilyen megfelelő hely, azt átadtuk használatra magánosoknak, az egyházaknak vagy főpapoknak. Így akartuk elérni, hogy az erős helyek mindíg azokra bizassanak, kiknek gondoskodása által minél számosabban találhassanak menedéket ugyanott, hol előbb senki vagy csak kevés ember talált.”

A magyar emberek javarésze örül, ha 10-15 várat fel tud sorolni, és akkor is csak a legismertebbeket említené meg, úgymint a budai vár, az egri vár, a gyulai vár, a kőszegi vár, stb. Mi most viszont egy olyan magyar várkvízt hoztunk nektek, amiben kifejezetten a kevésbé ismert várakat mutatjuk meg.

Igazából ez egy tudástágító kvíz, hiszen bár nem biztos, hogy magas pontszámot fogtok elérni, de legalább bővül a hazai várismeretetek további 10 várral. Az alábbi kvízben tesztelhetitek tudásotokat, egyúttal 10 magyarországi várról láthattok képet, amiről eddig talán nem is hallottatok. Minden kérdésnél meg kell tippelni, hogy az adott vár hol található, és minden válasz után - legyen az jó vagy rossz - a kérdés felett fogjátok látni, hogy pontosan merre is található az a magyar vár.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás