promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyomorforgató látvány: egy pap 3000 ember csontjából és koponyájából épített templomot Lengyelországban
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hátborzongató kápolna, amit 1776-ban lengyelországi Czermnában, több ezer emberi csontból készítettek. 3000 ember, akik háború, betegség és éhezés következtében haltak meg.

A koponya-kápolna Kłodzko megye egyik legrégebbi falujában, Kudowa-Zdrój közelében található. Kívülről nézve a kápolna nem különbözik bármelyik másik istentiszteleti helytől, de a kápolna mögötti hivatalos magyarázat több, mint bizarr: egy római katolikus pap, aki életének nagy részét arra használta, hogy csontokat gyűjtsön a tömegsírokból.

A római kapucinus kripta által inspirált kápolnát 1776-ban építette Vacław Tomaszek cseh helyi plébános.

A következő 18 évet azzal töltötte, hogy a sokéves háborúból, betegségekből és éhínségből megmaradt tömegsírokból csontokat exhumált. 3000 ember koponyáit és csontjait gyűjtötte össze, amelyek a mennyezetet és a falakat díszítették; különböző mintákba rendezték, aprólékosan megtisztították és elrendezték őket a kápolnában emlékműként, és "memento mori" -ként a látogatók számára.

J. Schmidttel és J. Langer sírásóval együtt Tomaszek atya 1776 és 1794 között összegyűjtötte a csontokat, megtisztította és a kápolnába helyezte őket. Ennek a kis, barokk templomnak a falai tele vannak háromezer koponyával, és további 21 ezer ember csontjai is vannak az alagsorban. Míg a csontvázak többsége a templom alatti 16 láb mély kriptában van egymásra rakva, a többit abban mutatják be, amit Tomasek a "csend szentélyének" tekintett. Ez a harmincéves háború (1618–1648), a három sziléziai háború (1740–1763) során elhunyt emberek, valamint a kolerajárványok, pestis, szifilisz és éhség miatt elhunyt emberek tömegsírjai.

Tomasek nyilvánvalóan úgy találta meg a tömegsírokat, hogy figyelte, hová mentek a helyi kutyák csontokat ásni. Miközben ketten feltárták és megtisztították a több ezer csontvázat, a pap és a sírásó félretette az érdeklődésre számot tartó koponyákat, hogy kiállítsák őket a templomban.

Ma is láthatók a koponyák, köztük egy tatár harcos koponyája, a Czermna polgármester és feleségének koponyája, és még sorolhatnánk.

Ezeken kívül különleges koponyák a papé és a sírásóé. A kápolna építőit különösen tisztelik ezért a koponyákat az épület közepére és az oltárra helyezték. Belül egy feszület és két angyal faragvány található, az egyik latin felirattal, amely így szól: "Kelj fel a halálból". A templomban van egy felvétel, amely három nyelven (lengyel, cseh és német) érhető el, és amely elmagyarázza a kápolna történetét. 

Ez a templom az egyetlen ilyen emlékmű Lengyelországban, és egyike a hat közül Európában.

@verosinmapa Estos son 7 impresionantes osarios en Europa: Osario Kutna Hora (Sedlec), Chequia. Formado por miles de huesos humanos (muchos del s.XIV). Llama la atención por la forma de “ordenar” los huesos como obras de arte Osario St. Maria della Concezione dei Cappucchini de Roma, Italia. La cripta es del s.XVII con huesos de + 4000 frailes capuchinos colocados de manera artística (?) Capilla de las Calaveras en Czermna, Polonia. Creada como fosa común en el s.XVIII. Hay huesos de +20 mil personas víctimas de las guerras de los Treinta Años y de Silesia. Capilla de los huesos en Évora, Portugal. Es uno de los osarios más macabros porque tiene 2 cadáveres disecados “colgando” y uno de ellos es de un niño. Catacumbas de París, Francia. Es de las +grandes de Europa, está a 20m bajo tierra y en +12.400m2 alberga restos de +6millones de personas. Osario Santiago en Brno, Chequia. Es el 2º osario más grande de Europa -tras el de París-, es del s.XVII y hay huesos de +50.000 personas. Osario de Wamba, Valladolid, España. Alberga miles de cráneos y huesos y es uno de los osarios más grandes del país, ¿lo conocías? ¡SÍGUEME en instgram @verosinmapa para más ideas, inspiración y consejos de viaje! #osario #catacumba #spookyplaces #halloween2022 #criptas #tenebroso #chequia #polonia #catacumbasdeparis #catacombes Spooky Ooky - NotYeti
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás