promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
150 éve elsüllyedt, kincsekkel teli hajót találtak a Jangce mélyén - videón a kiemelés pillanatai
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A rejtélyes hajót szerencsére sikerült épségben a felszínre hozni.

Rengeteg kalandfilmben láthattuk már, hogy milyen elképesztő kincseket rejthet egy elsüllyedt hajó, főleg, ha esetleg már nagyon rég a tenger fenekén fekszik a roncs. Ez a rejtély és misztikum az, ami leginkább vonzza a kalandorokat és a régészeket, bár megesik, hogy nem is az értékes rakomány a fontos lelet ilyenkor, hanem maga a hajó – de most szerencsére ez a kettő együtt jár.

Még 2015-ben egy nagyjából 150 éve elsüllyedt, kifejezetten jó állapotban megmaradt hajóroncsot találtak a Jangce folyó mélyén, mindössze 5,5 méterre a felszíntől, ráadásul tele hihetetlenül értékes vázákkal, illetve különböző különleges tárgyakkal, kincsekkel. Pár napja pedig elérkezett a várva várt pillanat, hogy kiemeljék a roncsot, a régészek, illetve a technikusok pedig sikerrel jártak.

A Yangtze Estuary No. 2 névre keresztelt hajó nagyjából 38 méter hosszú, 9 méter széles, 31 kabinnal rendelkezik és 8,8 tonnát nyom. A szakértők szerint Kína egyik kiemelkedő lelete ez, hiszen valóban fantasztikus állapotban sikerült megtalálni ezt a roncsot – ráadásul még a hosszasan előkészített és megtervezett kiemelés is jól zajlott, ami külön öröm.

A hajót hamarosan elszállítják egy biztos helyre, ahol elkezdik tanulmányozni, feltérképezik a rajta/benne lévő értékeket, majd az a terv vele, hogy a későbbiekben – amennyiben ez lehetséges – kiállításra kerül, hogy mindenki láthassa, milyenek is voltak annak idején Kínában a vízi közlekedési eszközök, amiket minden bizonnyal áruszállításra használtak a kereskedők.

Itt lehet megnézni egy videót a kiemelés pillanatairól:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás