promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ingyen vasút, 6000 barlang és 605 kastély van ebben a pici szomszédos országban
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szlovákia egy egyszerű ország magas hegyekkel és ízletes sztrapacskával. Sokan nem is gondolnák, hogy milyen meglepetéseket rejteget és, hogy valójában tele van ellentmondásokkal.

Ettől a 10 érdekességtől eldobod az agyad.

1. A világon itt a legnagyobb az egy főre jutó kastélyok száma

Ez az egyik legérdekesebb tény Szlovákiáról, amely meglepően hathat azoknak, akik még soha nem jártak Szlovákiában. Mondjuk számomra, aki megszámlálhatatlanszor rótta a hegyeket sem tűntek fel kastélyok, főleg nem ilyen sok, ugyanis 180 vár és 425 kastély található egy olyan országban, amelynek teljes lakossága sokkal kisebb, mint New York-é. A legnépszerűbb kastélyok, mint például a pozsonyi kastély, az Orava kastély vagy a Bojnice kastély évente több ezer látogatót fogadnak. A szlovák várak közül az igazi fénypont kétségtelenül a középkori Spiš-kastély, amely Közép-Európa legnagyobb kastélyai közé tartozik, és felkerült az UNESCO kulturális és természeti örökségi listájára.

2. Több mint 6000 barlang van az országban

Igen, ez igaz. Szlovákiában eddig több mint hatezer barlangot fedeztek fel! A leglátványosabb barlangok az Alacsony-Tátra, a Szlovák Paradicsom és a Szlovák-karszt nemzeti parkjaiban találhatóak. Sokan közülük egyedülálló természeti csodákat képviselnek. Az Ochtinska Aragonit-barlang az egyetlen aragonit-barlang Európában, és a Krasnohorska-barlangban található hatalmas 34 m magas oszlop még a Guinness-rekordok könyvében is szerepel.

3. A néphagyomány

Van egy kis falu Szlovákiában, mégpedig a festői észak-szlovákiai Čičmany falu, ami a világ első népművészeti rezervátuma. A hegyekkel körülvett falu különösen a népi ihletésű faházairól híres. Ezeknek a faházaknak a falai fehér geometriai mintákkal vannak díszítve, ugyanazok a formák találhatók a falusiak népi jelmezein is. Több mint 130 ház tartozik a műemlékvédelmi területhez.

4. Az egyetlen főváros a világon, amely két országgal határos

Szlovákia fővárosa, Pozsony Ausztria és Magyarország határán fekszik. Ez teszi a várost a világ egyetlen fővárosává, amely két független országgal határos. Sőt, az osztrák főváros, Bécs mindössze 60 km-re van! Mindkét város a Duna partján húzódik, és a hajókirándulás Bécsből Pozsonyba mindössze 90 percet vesz igénybe.

5. Pénznem = euró (€)

Szlovákia nemcsak az Európai Unió tagja, hanem az euróövezet országaihoz is tartozik. 2009-ben a szlovák koronát (SKK) 16 év használat után kivonták a forgalomból, és helyébe egy új pénznem lépett: euró (EUR). Ausztria kivételével minden környező ország saját valutát használ, ami Szlovákiának nagy előnyt jelent a külföldi turisták számára.

6. Európa földrajzi középpontja

A szlovákiai egy azok közül az ország közül, aki állítja nála található Európa középpontja. Ez a Kremnické Bane falu közelében, közvetlenül a Keresztelő Szent János templom mellett található. A különböző típusú számítások miatt további 7 európai falu azt állítja, hogy náluk található Európa középpontja.

7. Ingyenes utazás vonattal

2014 novembere óta minden gyermek, nappali tagozatos diák, 26 év alatti nappali tagozatos diák, 62 év alatti özvegy vagy rokkantnyugdíjas, valamint a 62 éves vagy annál idősebb személy jogosult ingyenesen vonattal utazni vonattal.

8. Rendkívül változatos természet

Szlovákia 9 nemzeti parkjával és 14 védett tájterületével szó szerint a turisták paradicsoma. Egyetlen szlovákiai utazás sem lenne teljes a Magas-Tátra csodálatos hegyei közti túrázás nélkül, amelyek csúcsai meghaladják a 2500 métert, és a gleccsertavak, amelyek több ezer évvel ezelőtt alakultak ki. De még ennél is kalandosabb látványt nyújtanak a szlovák paradicsom vad kanyonjai, vagy az Alacsony-Tátra buja alpesi mezői és a gyönyörű völgyek a Kis-Fatrában. Egy emberöltőben mindenkinek látni kell.

9. Több mint 1300 ásványi forrás

Szlovákia hihetetlen ásványvízforrásokkal és gyógyító termálforrásokkal rendelkezik. Legtöbbjüket aktívan használják terápiás és rekreációs célokra 21 gyógyfürdőben. Míg például az amerikai termálforrásokat többnyire luxusnak tekintik, és általában drágák, Szlovákia gyógyfürdői és aquaparkjai hosszú távú hagyományaiknak köszönhetően megfizethetőek. Rómaiak, kelták és a híres Ludwig van Beethoven is ellátogatott Pöstyénbe, hogy élvezzék a város termálvizének gyógyító hatásait.

10. A világ legszebb női

Sokak szerint Szlovákia a világ legszebb nőivel rendelkező 3 országa közé tartozik. Sétálj Pozsonyban, és látni fogod, miért is kapta ezt a címet Szlovákia, azaz a szlovák hölgyek.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás