promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csúffá akarták tenni az Eiffel-tornyot, ma teljesen máshogy nézne ki Párizs látványossága
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

86 éve olyan terv készült az Eiffel-toronnyal kapcsolatban, ami mindenkit felháborított.

Ha manapság Franciaországra, illetve annak fővárosára, Párizsra gondol az ember, akkor minden bizonnyal az Eiffel-torony az, ami először eszünkbe jut. Az 1889-ben elkészült, összesen 324 méter magas építmény a tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffelről kapta a nevét, és az akkori világkiállításra alkották meg. Eredetileg csak ideiglenesen állt volna, de végül úgy döntöttek, hogy meghagyják.

Annak idején nem mindenki volt elragadtatva az Eiffel-toronytól, hiszen egyesek szerint elrondította Párizs összképét, de végül a város jelképévé vált. Ettől függetlenül akadtak olyan emberek, akik szerint lehetett volna még tökéletesíteni rajta – ilyen volt André Basdevant is, aki 1936-ban olyan változtatási, illetve kiegészítési tervvel állt elő, ami már akkor is nagy felháborodást váltott ki.

André Basdevant úgy gondolta, hogy az akkoriban egyre népszerűbbnek számító autómobilok jelentik a jövőt, így tervezett az Eiffel-torony köré két oldalra egy hatalmas autófeljárót, hogy az emberek könnyebben felmehessenek az építmény 116 méter magasban lévő második emeletén található étterembe – mondani sem kell, nem igazán támogatták az emberek az ötletet, hiszen ez azt jelentette, hogy még két monstrum kerül az épület mellé.

A férfinak végül igaza lett, az autók rendkívül elterjedtek az utóbbi 86 évben, de még így sem bizonyult jó ötletnek, hogy autófeljárót akart építeni az Eiffel-torony köré, hiszen még most is kiakadnak az emberek az alábbi kép láttán, amin az 1936-os, egyesek által csúfnak nevezett tervezet látható:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás