promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világszerte rajonganak a magyar faluért, ahol kardot döftek az ördögi Sztálin hátába
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ számos pontjáról jönnek, hogy lássák a híres Sztálin freskót ebben a magyarországi templomban.

Van egy magyar falu, aminek környékét annak idején a kelták, majd a rómaiak lakták, később pedig bajor és frank törzsek telepedtek le. Sopronbánfalva az osztrák határ mellett, Sopron közvetlen közelségében található, amit 1950-ben csatoltak a Hűség városához. Itt építette fel a pálos rend a híres kolostort, ami a rend feloszlatása után a premontreieké lett. Miután a török pusztítás áldozata lett, főnemesi családok adományából épült újjá a 17. század első felében.

Hihetetlen, de az itt található famennyezet és 18. századi freskók a mai napig megmaradtak, pedig az elmúlt évszázadok alatt a kolostor működött katonai kórházként, munkás otthonként, és helyőrségi kórházként is. 1892-ben költöztek be ide a sarutlan karmelita apácák, akik egészen 1950-ig maradtak itt, amíg ki nem lakoltatták őket. Ebben az évben egy komolyabb átépítésre és modernizálásra is sor került, aminek részét képezte az is, hogy a kolostorhoz tartozó templom újabb műveket kapjon.

Erre a feladatra Básti Zoltán festőművészt jelölték ki, aki nemcsak bibliai jeleneteket és alakokat örökített meg a templom falain, de XIII. Piusz pápát, és az 1945-ben, egy szovjet katona golyójától halálosan megsebesült püspök, Apor Vilmost is. Mégsem ezek azok a freskók, amelyek miatt a világ számos pontjáról érkeznek ide turisták, hanem az a festmény érdekel mindenkit, ami az orgona bal oldalán található. Básti Zoltán ugyanis megörökítette Szent Mihály arkangyal ördög feletti diadalát is, azonban az ördög Sztálin arcát viseli.

(Fotó: Promotions.hu/Helmeczi Benjamin)

Ez a festmény talán abból a szempontból a világon egyedülálló - hiszen több helyen is található olyan templomi freskó, ahol Lenint vagy Sztálin ábrázolták a művészek -, hogy egyedül Magyarországon található olyan fali freskó, amelyen ilyen erős kritika jelenik meg az egyház részéről a kommunista hatalomátvétellel és a szovjet vezetéssel kapcsolatban.

„Bátor ember volt, annyi bizonyos. Abban az időben egy ilyen tettért kötél járt volna. Gondoljunk csak a Szovjetunió költőire, akik gúnyverset írtak Sztálinról. A legtöbbüket vagy kivégezték, vagy száműzték”

– fogalmazott Németh Attila, a templom plébánosa.

A sopronbánfalvi karmelita kolostor jelenleg szállodaként üzemel, de a turisták is látogathatják mind a kolostort, mind a templomot. Sőt, korábban asztalt is lehetett foglalni a kolostor refektóriumába, ahol egy kellemes ebédet vagy vacsorát is el lehetett költeni; hogy ez most is így van-e, arról nincsenek információink.

(A videót Szabóné Sas Ágnes készítette. Forrás: YouTube)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás