promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos alagút húzódik a gödöllői kastély alatt, és fogalmunk sincs, milyen célt szolgált
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Horthy Miklós számára is kialakítottak itt egy bunkert.

A magyar fővároshoz közeli gödöllői kastélyt a 18. században építtette a kor egyik leghatalmasabb főura, I. Grassalkovich Antal gróf, majd a barokk építmény Ferenc József és szépséges felesége, Erzsébet királyné (Sisi) rezidenciájául is szolgált.

A második világháború pusztításait túlélte, ám az utána következő évtizedekben súlyosan elhanyagolták. 1985-ben kezdődött, majd több szakaszban folytatódott a felújítása, így ma ismét büszkén mutogathatják a látogatóknak.

Természetesen egy ilyen fontos építmény nem létezhet titkok nélkül. Az Élménytérkép blog YouTube-videójából kiderül, hogy a kastély alatt egy titokzatos alagútrendszer húzódik, amely részben már járhatatlanná vált, veszélyes, ezért látogatókat nem is engednek le oda. Mivel több szakaszon magas vízzel borított, így az elvileg járható szakaszokat sem lehet teljesen körbekutatni.

Bizonyos források szerint 7 alagút is található a terület alatt, és az egyik a mintegy 5 kilométerre lévő Máriabesnyőig ér el. Fogalmunk sincs, mire szolgálhatott a rejtélyes járat, kereskedelmi célokra azonban nagy valószínűséggel, hiszen akár egy lovas szekér is átfér rajta.

Később Horthy Miklós kormányzó számára építettek ki benne egy kényelmes és biztonságos bunkert, hogy megvédjék a bombázásoktól. Ő azonban sohasem használta, mert egyrészt nem készült el teljesen, másrészt pedig hamarabb elmenekült az országból, minthogy a front ideért volna.

A bombabiztos óvóhely 10 méterrel fekszik a felszín alatt, és 170 cm széles, vasbetonból készült falak határolják. A szovjetek rátaláltak, és gázolajjal töltötték fel a bunker egyik szobáját, innen tankolták a járműveiket, az átható üzemanyagszag pedig még ma is érezhető benne.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás