promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erre biztos nem számítottál: ez történik veled, ha lemondasz a reggeli kávédról
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mi történik, ha lemondasz a koffeinről? Most bemutatjuk azokat a pozitív hatásokat, amelyek a testedben mennek végbe, ha elhagyod a koffeint.

Azt tudni kell, hogy a koffein megvonása elvonási tünteket produkál 2–9 napig. Ha a koffein nagy részét képezi az étrendünknek, annak elvétele rövid távon számos kellemetlen hatást okozhat. Ezek közé tartozik a fejfájás, a fáradtság, az álmosság, a rosszkedv, a koncentrációs nehézségek és a nyűgösség. Egy-két nappal azután kezdjük érezni a tüneteket, hogy abbahagytuk.

Azonban, ha átvészeljük ezeket az elvonási tüneteket, sok pozitív hatás ér minket, amelyek a testünkben mennek végbe.

Nézzük, hogy mik ezek!

Kevesebb szorongás

A koffein energiát ad, de néha ez a pörgés okozhatja a szorongás tüneteit: idegesség, szívdobogás, sőt pánikérzet.

Jobb alvás

A koffein egy éjszakai olaj a tűzre helyzet, ugyanis fokozza az éberséget, ami által logikus, hogy rosszabbul alszol. Valójában, ha akár 6 órával lefekvés előtt iszol egy-egy koffeines italt, az már alkalmas rá, hogy bezavarjon az alvási ciklusba.

Kevesebb fürdőszobai szünet

A koffein hashajtóként és vízhajtóként hathat. Emiatt többet kell használnod a mosdót. Ha csökkented a kávé fogyasztását, csökkentheted a mosdóba való ellátogatások számát, és visszaállíthatod az anyagcserédet a normál rendszerre.

Kevesebb mellfájás

Bár nincsenek tanulmányok a koffein és a mellfájdalom közötti összefüggés alátámasztására, sok nő azt mondja, hogy kevésbé éreznek mellfájdalmat, ha elhagyják a koffeint.

Lassabb bőröregedés

A koffein lelassítja a szervezet kollagéntermelésének sebességét, ami fehérjeként feszessé és rugalmasabbá teszi a bőrt. Amint a kollagén lecsökken, bőröd megereszkedik, és ráncok jelennek meg. Tehát, ha megszabadulsz a koffeintől, az segíthet megakadályozni, hogy az öregedési folyamat felgyorsuljon.

A függőség elkerülése

Csakúgy, mint a drogok, a koffein is megváltoztatja az agy kémiáját, ha idővel rendszeresen fogyasztjuk, függővé válunk tőle, és egy idő után egyre többre van szükségünk belőle, csak hogy érezzük a hatását.

Jobb tápanyag-felszívódás

A nagy mennyiségű koffein megakadályozza, hogy szervezetünk megfelelően építse be a vitaminokat és ásványi anyagokat. Valójában, ha multivitamint veszünk be a reggeli kávé mellé, a koffein megakadályozhatja, hogy az felszívódjon és beépüljön.

Szebb fogak

A kávé, a kóla és a tea a három leggyakoribb koffeines ital. És mind a három felel a sárga fogakért. Ráadásul a koffein kiszárítja a szádat. A nyál elsődleges védekező rendszerünk a baktériumok ellen, így minél kevesebb nyálunk van, annál nagyobb a fogszuvasodás kockázata.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás