Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Döbbenet: hamarosan búcsút inthetünk ennek az elengedhetetlen konyhai alapanyagnak?

Döbbenet: hamarosan búcsút inthetünk ennek az elengedhetetlen konyhai alapanyagnak?

Gasztro & Tourism

Döbbenet: hamarosan búcsút inthetünk ennek az elengedhetetlen konyhai alapanyagnak?

Gasztro & Tourism

BB 09:09

Lehet, hogy nem lesz utánpótlás mustárból.

Ha Franciaországban élnénk, rég nem lennénk bizakodók, hiszen ott már nem idegen az embereknek az üres mustáros polcok látványa. Köztudott, hogy a franciák előszeretettel fogyasztják ezt az élelmiszert, most azonban erre sokkal kevesebb lehetőségük van.

A mustárhiány a napokban jelent meg olasz és francia üzletekben egyaránt, és baljósak az előjelek, hiszen a teljes európai ellátás akadozik, írja a g7. A világpiacot több fronton is érték atrocitások, de a legelső mélyütés a klímaváltozással érkezett. Kanada, ami egy fontos termelő és exportőrnek számít, elvesztette a teljes termés felét tavaly júliusban egy extrém hőhullám és szárazság miatt. Ez amiatt is kétségbeejtő, mivel Franciaország mustárállománynak 80%-a erre az import alapanyagra épül.

A mentőövet ezen hiánycikk orosz illetve ukrán vonalról történő pótlása jelentette volna, az itt zajló háború miatt azonban az orosz import a szankciók miatt szinte beszerezhetetlen, az ukrán forrás pedig nem elérhető. A kanadai termelők a rossz tapasztalatok miatt úgy döntöttek, hogy inkább a nagyobb hasznot hozó gabonatermesztésre fókuszálnak.

A franciáknak ez most hatalmas érvágás, hiszen ők anno felhagytak a hazai mustármagtermesztéssel, mivel akkor nem volt benne elég nyereség, illetve nem tudtak védekezni a növényeket támadó bogarak ellen. Sajnos azonban késő bánat, ha vissza akarják állítani az alapanyagtermesztés hazájukba, ahhoz befektetésre és időre lesz szükség. 

A mustárnak egyébként számos jótékony hatása van: jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe- és májbántalmak emésztési panaszok, felfúvódás, reuma ellen is használható, ezért fogyasztása (természetesen nem eltúlozva) előszeretettel ajánlott.

Borítókép: Illusztráció-Profimédia