promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy csoda hely, ahol szó szerint a felhők közt érezheted magadat: egy titokzatos sziget nem is olyan messze
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kicsi a bors, de erős, tartja a mondás, ami teljesen igaz a Kis-Dínum szigetre.

A Feröer-szigetek tizennyolc főszigetből áll, ám a Kis-Dímun apró mérete ellenére, hatalmas jelentőséggel bír, ugyanis befolyásolja az atmoszférát.

A sziget különlegessége, hogy a terület felett rendszeresen megjelenik egy párafelhő, amely általában csak hegycsúcsok vagy más kiemelkedő területek felett jönnek létre, így ez egészen egyedülálló.

A gomolyfelhő se nem magas se nem alacsony, sokszor szürke, de többnyire fehér, ami szabályos gomolyokból áll, de előfordul, hogy párhuzamos felhőoszlopokból tevődik össze.

Ez az egyetlen Feröer-sziget, ami lakatlan, azaz csak juhok lakják. Ettől függetlenül turizmusa fejlett, a helyi farmerek túrák szervezéséből élnek és akad is munkájuk bőven, mivel nagyon népszerű a felhősziget.

A juhok eredetileg is ott éltek, azaz elődjeik, ugyanis a XIX. század közepén kilőtték az eredeti vérvonalat és ezért később a Kis-Dímunra háziasított feröeri juhokat telepítettek. A farmerek minden ősszel összeterelik és hazaviszik a juhokat a téli időszakra. 

De nem csak juhok élnek a szigeten, ugyanis a Kis-Dímun madárvilága nemzetközileg is hatalmas jelentőséggel bír, mivel évente mintegy 30 000 pár tengeri madár költ ezeken a területeken.

A feröeriek szerint a 13. században volt egy csata a szigeten.

Feröer-szigetek nem csak csodálatos természeti adottságairól híres, de egy véres és kegyetlen népi hagyományáról, miszerint évente egyszer több, mint ezer delfint mészárolnak le.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás