promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképeszt élőlény szelte az eget Lengyelország felett, 100 év után először bukkant fel
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Visszatértek, de nem tudni, hogy a megjelenésük pontosan jelez-e valamit a lengyeleknek.

Lengyelországban 100 év dokumentálatlan esztendő után újra megtörtént az, hogy fakó keselyűket láttak az égen. A griffmadarakról azt gondolták Lengyelországban, hogy náluk bizony már kihaltak, és talán ebben a környezetben már nem is fogják őket látni soha. Aztán most mégis megesett. A esetről a Notes form Poland nyomán a Napi.hu számolt be.

A lapnak egy szakértő azt is elmondta, hogy ornitológiai szenzációról van szó, ugyanis a fakó keselyű, Európa második legnagyobb madara, korábban költött is Lengyelországban. Utána azonban eltűntek, így pedig kihaltnak minősült.

Egy erdész kapta lencsevégre a madarat a Babia Góra Nemzeti Parkban, ahogy éppen egy döglött bárányból lakomázott. A fakó keselyűk megjelenése amúgy elképesztően impozáns, a madarak hossza egyméteres, ímg a szárnyuk fesztávolsága alérheti a 3 métert is. Európában elsősorban délen élnek, Spanyolországban, a Balkánon, de előfordulnak Észak-Afrikában is.

A 19. században még rendszeresen látták őket Lengyelországban, de akkor még jóval több juh is volt az országban. Majd később az élelemutánpótlás megszűnése után eltűntek az országból.

Így néznek ki a fakó keselyűk:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás