promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, hogy hol van a történelmi Magyarország közepe? Tuti, hogy nem erre a helyre gondoltál volna
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy hely, ahol eszünkbe juthatnak a magyar történelem nagy fordulópontjai.

Az, hogy egy-egy országnak megjelölik a földrajzi középpontjait, egy olyan gyakorlat, amellyel számtalan helyen találkozhatunk a világon. Sőt, nemcsak egy-egy országnak, de egész kontinenseknek is ki szokták jelölni a középpontjaikat. Utóbbi esetén azért elég sok vita is zajlik, illetve akár több pont is lehet a kontinenesen, ahol megjelölik annak közepét.

Magyarországon az ország földrajzi középpontja Pusztavacson található. A helyszínen egy impozáns jeltornyot is felállították, hogy kiemeljék a neves pont nagyságát. Az építményt Kerényi József tervezte, a napóra pedig Gáti Gábor szobrász munkája. A jeltornyot 1978. december 23-án avatták fel.

Korábban, az első világháború előtt azonban sokkal nagyobb volt Magyarország, Trianon utántól van csak Pusztavacson az ország középpontja. Előtte máshol volt, méghozzá Szarvason, ahol szintén emlékmű áll.

Szarvason a történelmi Magyarország középpontját Mihályfi József, a szarvasi főgimnázium történelem és matematika tanára határozta meg. Méghozzá 1880-ban, a helyszínen látható emlékművet pedig 1939-ben építették.

(Forrás: Csodálatos Magyarország24.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás