promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyönyörű kastélyt rejt Székesfehérvár - Mindenképpen meg kell nézned a Bory-várat
Borítókép:  Csodás Magyarország Youtube (screenshot)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gyönyörű Bory-vár Székesfehérváron található. Bory Jenő 40 éven át két kezével építette fel, ezzel pedig Guinness-rekorder is lett, mint a világ legnagyobb építménye, amit egy ember egymaga, saját kezével épített.

Az épületet maga tervezte, amivel hitvesének akart emléket állítani. Tehát a szerelem ihlette, és igazán romantikus hely is lett. Érdemes minden apró részletre figyelni, mert meglepő helyeken is találni elképesztő látnivalókat, és persze, a csodálatos kertet sem szabad kihagyni.

A vár egyébként egészen fiatal, kicsit több, mint 100 éve kezdődött a története. Bory Jenő 1912-ben vásárolt egy kis présházat a Székesfehérvár mellett található Mária-völgyben. Kezdetben a csak a nyarakat töltötték itt a családjával. Végül 1923-ban kezdet neki a vár építésének mindenféle tervek nélkül. Az épület két fő témára helyezte a hangsúlyt, a hitvesi szerelemre és a munka szeretetére.

Bory Jenő nem csak megálmodta, hanem maga is húzta fel a falakat, csupán néhány munkás segítette. A vár kiállítóhely is lett, a saját művei mellett felesége, Komócsin Ilona alkotásai és kortárs művészek képei, szobrai is láthatóak.

A várat komoly sérülések érték a második világháborúban, az összes torony is összedőlt. Bory Jenő életének utolsó éveiben is a károk helyreállításán dolgozott, sőt a vár idegenvezetője volt a haláláig.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás