promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Élvezzük ki, amíg lehet: a Maldív-szigetek még ebben a században az óceánba süllyed
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A globális felmelegedésnek esik látványosan áldozatául.

Az Indiai-óceánban lévő Maldív-szigetek Dél-Ázsia egyik gyöngyszeme. Az 1000-nél is több földdarabból álló köztársaság összterülete csupán 298 négyzetkilométer, vagyis nagyjából akkora kiterjedésű, mint Mezőtúr.

A kicsinyke turistaparadicsom tavaly mégis 1,3 millió vendéget fogadott, köztük jó néhány magyart is, hiszen az Instagram-oldalak tanúsága szerint a hazai celebek körében is egyre népszerűbb az Indiától délre elhelyezkedő szigetcsoport.

A Maldív-szigetek által kínált élmény kiélvezésére már csak 70–80 évünk maradt, szakemberek szerint ugyanis a szárazföldek még a 21. században az óceán vízszintje alá süllyednek. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a területek 80 százaléka legfeljebb 1 méterrel helyezkedik el a tengerszint fölött, de a „csúcs” is csupán 5,1 méter – ez a Mount Villingili.

 A klímaváltozással folyamatosan emelkedő vízszint ezt a különbséget néhány évtized alatt „megeszi”. 2045-re a meleg vizet nem kedvelő korallzátonyai is eltűnnek, vagyis egy fontos látnivalóval kevesebbet tud majd kínálni a térség. Ironikus, hogy a pici köztársaság mindössze az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 0,0003 százalékáért felelős, de ő lesz a bolygó felmelegedésének első komoly áldozata.

A változás már most szembeszökő, hiszen tíz éve még csak június-júliusban hullott csapadék, de most szinte állandóan esik, és az áradások, valamint a partok erodálódása egyre komolyabb problémát jelentenek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás