promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország kellős közepén van egy svájci falu? A válaszon nagyon meg fogsz lepődni
Borítókép:  Profimedia/illusztráció/Zürich
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy sosem gondoltad volna a település nevéről, hogy ezt jelenti.

Helvécia egy nagyközség Bács-Kiskun megyében, a Kecskeméti járásban. A település a megye északi részén fekszik, csupán 7 kilométerre a megyeszékhelytől, Kecskeméttől. A 2018-as adatok szerint a lakossága 4553 fő volt.

Helvécia (Helvetia) amúgy Svájc latin neve, ezért is lehet megleő sokaknak a településnév. Ám az elnevezés egyeáltalán nem meglepő, mivel szervesen kötődik a település történelméhez, hiszen Wéber Ede svájci tanárnak köszönhetően jött létre, és az ő végakaratából kapta a nevét, a Helvéciát.

A tanár Heinrich Eduard Weber néven született Svájcban, Bázelben, majd a magyar kormány meghívására érkezett Magyarországra 1870-ben, hogy átvegye a Balatonfüreden létesült árvaházi nevelőintézeti pedagógusokat képző intézet vezetését.

1887-ben végül svájci üzlettársával egy hatalmas vállalkozásba kezdtek, és Kecskemét, valamint Kiskunfélegyháza határában vettek egy óriási birtokot svájci tőkések bevonásával. A kétezer holdal szőlőtelep a Helvécia nevet kapta. A birtok 200 családnak biztosított megélhetést, akik helyben telepedtek le.

A település a névadója előtt szoborral tiszteleg, illetve róla nevezték el a helyi általános iskolát is.

A település egyik legnagyobb látványossága a Bagolyvár, amelyet Székely Ödön építész tervezett Miksa főherceg Trieszt melletti Miramare-kastélya alapján. A Bagolyvárat Wéber Ede építette 1905 körül.

(Forrás: Wikipedia, Csámborgó, Helvécia település honlapja)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás