promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ritka pillanat: havazott Görögországban és Törökországban
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ritka és heves hóvihar borította be Görögország és Törökország egyes részeit, káoszt okozva a nagyobb városok utcáin.

Az Elpida vihar söpört végig Görögországon, hóval borítva be Athént, ami nem gyakori a görög fővárosban, most mégis két egymást követő évben is előfordult.

Athénban 2000 óta csak hat havazás történt, most 8 centiméter körüli esett. A hóhoz nem szokott város egyes részeit áramszünet sújtotta.

A mentőalakulatok, köztük a katonaság egész éjjel azon dolgoztak, hogy több ezer embernek segítsenek, akik az autójukban rekedtek az autópályán. A hőmérséklet egyik napról a másikra csökkent, a katonák élelmet, vizet és takarókat osztottak a sofőröknek. Többeket evakuálni kellett, akik nem tehettek mást, mint hátrahagyták az autóikat.

A változékony téli időjárás a görögországi magas hőmérséklettel és erdőtüzekkel járó nyár után következett be, amit a tudósok a klíma válsággal hoztak összefüggésbe.

Az Aegean Airlines görög légitársaság öt kivételével az összes járatát törölte, de így tett az isztambuli repülőtér is. A török fővárosban a közutakról kitiltották a magán gépjárműveket, még nem sikerül azokat megtisztítani, de Isztambulban is rengeteg autó és teherautó rekedt az utakon.

Ekrem Imamoglu isztambuli polgármester elmondta, hogy 55 ezer tonna sót használtak fel az utakon; felszólította a törököket, hogy takarítsák el a havat az otthonuk és üzleteik előtt, hogy segítsenek a mentőcsapatoknak.

Törökország közkedvelt üdülővárosában, Antalyában 29 év után először esett hó.

Országszerte mintegy 4600 ember rekedt az utakon, több ezret pedig ideiglenes szállásokon helyeztek el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás