promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi köze a magyar Velencének az olasz Velencéhez? Nagyon is sok, és ezen meg fogsz lepődni
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kérdés, amelyet már több millió magyar feltett, de talán sosem jutott el a válasz felkutatásáig.

Van egy Velence Magyarországon (illetve egy Velencei-tó is, amely a település után kapta nevét), és van egy másik Velence Olaszországban is. De vajon van-e a kettőnek köze egymáshoz? Hiszen az olaszországi Velencét csak magyarul hívjuk Velencének, olaszul Veneziának nevezik a lagúnák, romantikus élmények, és legutóbb a Marvel Pókember-filmjének egyik színhelyét.

A válasz az, hogy igen. A két Velencének van egymáshoz köze. De mégis hogy? 

Egy kis magyar történelmi érdekesség nyomában.

A válasz felkutatásához pedig nem is kell nagyon messzire mennünk, hiszen Velence település Wikipedia-oldalán már rá is lelhetünk a válaszra, amely szerint a Fejér megyei településnek, illetve elődjének már több száz éve is fontos szerepe volt a térségben. Hiszen Budát az Adriával összekötő, fontos kereskedelmi út mellett feküdt, illetve a római korban Aquincumot Savariával összekötő hadiút is itt haladt keresztül.

A középkorban a nagy királyi építkezések és projektek segítésére velencei mesterembereket hívtak a Magyar Királyság területére, akik valószínűleg a korszak egyik legfontosabb városának, Székesfehérvárnak a szépítésében vettek részt.

A velencei mesteremberek pedig feltehetőleg a mai magyar Velence területén élhettek, később pedig szülőotthonuk után keresztelték el a helyet.

Esetleg mostmár arra a kérdésre is érdekel a válasz, hogy az olaszországi Velence miért épült pont a tengerre?

(Forrás: WikipediaKiss Lajos: A földrajzi nevek etimológiai szótára)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás