promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, melyik magyar települést hívják a Legbátrabb falunak? A legtöbben erre a kérdésre nem tudják a választ
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pedig a falusiak igazán hősi tettet vittek végbe.

Magyarország tele van olyan településekkel, amelyek jól ismert jelzőket kaptak valamilyen tettükből vagy adottságukból kifolyólag kapták, amely lehet földrajzi vagy történelmi is akár. A két leghíresebbet talán mindenki azonnal tudja is, a Leghűségesebb város Sopron, míg a Legbátrabb város Balassagyarmat. Mindkét város a magyar történelem egyik legnagyobb sorstragédiájakor tanúsított hősies és hűséges viselkedése után érdemelte ki a nevét.

De vajon tudjátok-e, hogy melyik magyar település viseli büszkén a Legbátrabb falu megtisztelő megnevezést?

A Vas megyei Kercaszomor viseli a Legbátrabb falu, azaz a Communitas Fortissima megnevezést, hivatalosan 2008-tól, amikor az Országgyűlés adományozta ezt a nevet a kis településnek. A megnevezés pedig 1920. augusztus elseji nagy eseménynek állít örök emléket, amikor a szomoróci lakosság a kercai helyőrség katonáival egyesülve kiűzte a megszálló szerb-horvát-szlovén katonákat a területről.

A később visszatérő katonák a szomoróci férfiakat bebörtönözték, ők majd csak a határmegállapító bizottság döntése után kaphatták vissza a szabadságukat. 2020 augusztusában emlékművet is avattak a faluban a nagy események tiszteletére.

(Forrás: Múlt-Kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás