promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzáció: 1000 évvel ezelőtt élt magyar király maradványaira bukkanhattak - videó
Borítókép:  Profimedia/Tihany
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy történelmi felfedezés.

A tihanyi bencés monostort alapító I. András királyhoz (1010-1060) és családjához tartozhatnak azok a maradványok, amelyeknek tudományos vizsgálatáról, illetve azok eredményeiről most számoltak be a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kutatói.

Bár több forrás is arról beszél, hogy a királyt itt temették el, illetve a monostort is saját temetkezési helyének szánta, csak a legújabbkori tudományos technológiák segítségével győződhetünk meg arról, hogy valóban itt találhatók-e a csontjai.

A kutatás most nyáron zajlott le a A Tihanyi Királykripta multidiszciplináris kutatása című projekt keretében. A kriptában elhelyezett négy, 11. századi sír hitelesítő vizsgálata során megállapítottták, hogy a két felnőtt férfihez köthető csontmaradványok biztosan a kripta használatának legelső, 11. századi időszakából valók.

Így a történeti források, az apátság történeti hagyománya és az elvégeztt régészeti feltárás után a kutatók szerint megállapítható, hogy a 11. századra keltezhető csontmaradványok I. András király és szűkebb családja földi maradványaihoz tartozhatnak.

(via HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás