promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megvan a legcsúnyább nevű magyar település? Tuti, hogy ennél már nem lesz nagyobb káromkodás Magyarország térképén
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mindenki csak a szépet, a legszebbet keresi, de talán a csúnya sokkal nagyobb kuriózum.

A középkor elég erős volt gúnynevekben, nem kell messzire mennünk, elég csak megnézni jó pár királyunk társított elnevezését, és máris világossá válik, hogy eleink sem voltak kreativitás híján, ha kellett, akkor bizony odatették magukat, és évezredekre hangosan szóló mellékneveket alkottak.

De nemcsak személynevek kapcsán alkotott a nagyot a korai magyarság, de a településneveket tekintve is találhatunk kultúrtörténeti-földrajzi ritkaságokat a térképen, ám a legnagyobb érdekességhez mégis jó pár évszázadot kell visszább mennünk. Mivel erre a településre az 1493-as urbáriumban leltek rá.

A neve pedig az, hogy Anyadwaloga, amely igazából egy kisebb magyar káromkodás. A feltevések szerint pedig valahol Zala megyében lehetett valamikor.

E. Kovács Péter, a Hétköznapi élet Mátyás király korában című nagyszerű könyv szerzője szerint pedig igazán érdekes története van az elnevezésnek, hiszen egy kis viszály állhat a névadás mögött, amikor az ország két pártra szakadt, az Ulászló-párti Kanizsai Imre családja Habsburg-vonalas tagjait bosszantva adhatta ezt a nevet az egyik kisebb településnek.

Amúgy a trónért ekkoriban a későbbi Habsburg V. László király, és a később szintén királlyá koronázott I. Ulászló küzdött. Végül mindketten uralkodtak egy-egy rövidebb ideig.

És hogyha kedvet kaptatok ahhoz, hogy furcsa magyar településneveket találjatok, nem kell messzire mennetek, Polgár Peti település dala zseniális alkotás, a videó után pedig ajánlunk egy kvízt is:

(via 24.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás