Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Egy népszerű orvos szerint nagy hiba rögtön kávéval indítani a napot

Egy népszerű orvos szerint nagy hiba rögtön kávéval indítani a napot

Gasztro & Tourism

Egy népszerű orvos szerint nagy hiba rögtön kávéval indítani a napot

Gasztro & Tourism

Toronicza Péter 13:32

Sokkal hatásosabb a dolog, hogy ha a reggeli kávénkat kicsit később fogyasztjuk el.

A kávé továbbra is rengeteg vitát tud generálni. Egy nem olyan rég megjelent tanulmány például azt mutatta ki, hogy ha egy nap több mint hat csészével fogyasztunk, akkor az 53 százalékkal növelheti a sztrók és a demencia kialakulásának esélyét.

Sokan vagyunk úgy vele, hogy az első utunk a konyhába vezet, miután kikeltünk az ágyból, hogy végre megcsinálhassuk magunknak az életmentő kávét, és kielégítsük a koffeinszükségletünket. De vajon rossz dolgot csinálunk ezzel a rutinnal?

A BBC Morning Live című műsorban Dr. Karan Raj (aki arról híres, hogy egészségügyi tippeket oszt meg a TikTok-on) szerint igen, mert hagynunk kellene, hogy a testünk természetesen térjen magához.

„Nem kellene rögtön kávéval indítanunk a napot. A testednek kortizollal kell felébresztenie téged, neked pedig hagynod kellene, hogy megkapd a kortizoladagodat”

- mondta Raj, aki szerint sokkal többet érünk el azzal, ha későbbre halasztjuk a kávézást, amikor elkezd csökkenni az energiánk.

Szervezetünkben a mellékvese termeli az anti-stressz hormonként is ismert kortizolt. A kortizol szint csökkenésének első jele a fáradtság. Az érintettek reggel is nehezen ébrednek, napközben is nyomottabbak, lehangoltabbak lehetnek. Romlik a stressztűrő képességük, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok jelentkezhetnek.

Szóval a szakértő szerint hagyjuk, hogy a mellékvese tegye a dolgát, a kávézást pedig hagyjuk későbbre.

Borítókép: Profimedia