promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérontást rendeztek Drakula kastélyában
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hétvégén vér folyt a Drakula odújaként ismert törcsvári kastélyban. No nem úgy, ahogy gondolod!

Múlt szombaton és vasárnap a Romániában álló törcsvári kastélyban vámpírfogak helyett injekciós tűkkel riogatták a látogatókat. A történelmi épület – amelyet a hírhedt vámpír egykori otthonaként tartanak számon –, két napra valóságos oltóközponttá alakult. 

A kastély látogatóinak ingyenes koronavírus elleni védőoltást kínáltak fel, amelyet egy egykor börtöncellaként üzemelő helyiségben adtak be azoknak, akik igénybe vették az egészségügyi szolgáltatást.

„A családommal a kastélyt jöttünk meglátogatni. Amikor észrevettük a plakátot, összeszedtem minden bátorságomat, és beleegyeztem, hogy beadják a védőoltást” 

– mondta Liviu Necula, egy 39 éves mérnök, aki családjával együtt kirándult a környéken.

Azok az emberek, akik meglátogatták a börtöncellát, „merészségükért és a közösség iránti felelősségvállalásukért” bizonyítványt kaptak, amely azt ígéri, hogy „a következő 100 évben” bármikor szívesen látják őket a kastélyban, valamint egy ingyenes túrán és részt vehetnek a „kínzókamrában.”

A Kárpát-hegység ködös völgyében fekvő törcsvári kastély a 15. századi havasalföldi uralkodó, III. Vlad Țepeș Drăculea nevéhez fűződik, akit más néven Karóbahúzó Vladként, avagy a „karós vajdaként” is emlegettek. Becenevét a herceg az uralkodása alatti különös kegyetlenkedéseivel szerezte. 

Vlad a koldulást és a „közveszélyes munkakerülést” bűnözésnek tekintette, kegyetlenül üldözte. Egy legenda szerint egyszer vendégségbe hívta Târgoviște koldusait és szegényeit, majd megkérdezte őket, szeretnének-e mindörökre megszabadulni szegénységüktől. Amikor megkapta az igenlő választ, rájuk gyújtatta a termet. 

A férfi alakja 1897-ben az amerikai Bram Stoker regényíró jóvoltából támadt fel ismét a Drakula című híres rémregény hőseként, Vlad Tepes így világszerte egy rémséges vámpírként vált ismertté.


Lugosi Béla és Frances Dade a Drakula című filmben, 1931-ban. Forrás: Profimedia

Stoker „történelmi” regényében a tényleges személyek és események keverednek az író fantáziájában született személyekkel és történetekkel. Az amerikai író összekapcsolta a vérszopó vámpírokkal a középkori Európában igen elterjedt babonás legendákat a véres történeteiről hírhedt vajdával. így vált regényhőssé, illetve vámpírrá Vlad Tepes, bár ennek nincs semmilyen történelmi alapja.

Stoker regénye számos kiadást ért meg, több nyelvre lefordították. Igazi világsikert a regény alapján készült színdarabok és filmek aratták. Eddig több mint 400 Drakula-film borzolta föl a mozik és a képernyők nézőinek idegeit. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás