Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hányan laknak a legkisebb magyar városban?

Hányan laknak a legkisebb magyar városban?

Gasztro & Tourism

Hányan laknak a legkisebb magyar városban?

Gasztro & Tourism

CST - 2021.01.23. 07:37

Vagy nagyon elhibázod vagy azonnal eltalálod, a válasz nem is olyan könnyű.

Sokszor azt gondoljuk, hogy a városi rang népességszámhoz kötődik, és nincs város 10 ezer fő alatt, pedig dehogynincs. Sőt, sokszor már a név is megtévesztő lehet, Komárom-Esztergomban például van egy település, Nyergesújfalu, amely már ugyan már városi rangra emelkedett, de nevét természetesen megőrizte. Furcsa is lett volna, ha a rengemelkedés miatt új nevet kell felvennie. Amúgy már 1989 óta város.

A legkisebb településeink bőven ez alatt vannak. Valószínűleg nem is sejtettétek, de ma Magyarországon 91 olyan település van, amelyben 5 ezer embernél kevesebb lakik. A Geoindex nevű oldalon találhattok egy nagyon okos válogatást, ha bővebben is érdekel titeket a magyar települések számainak világa.

Igalon például 1444 fő lakik, míg Visegrádon, amelyről Mátyás király után arra gondolnátok, ehogy egy nagyobb várus, csupán 1835 fő. 

És hogy melyik a legkisebb?

Pálházán pedig mindössze 1060 ember lakik. Festői környezetben, a Zempléni-hegységben helyezkedik el. 2005-ben kapott városi rangot, de komoly múltja van, már az őskorban is lakott lehetett a környéke. Egy olyan területen fekszik, amelyet jelentősen megtépázott a történelem, illetve egy-két járvány is. A török dúlás is éreztette hatását, majd az 1711-es pestisjárvány következtében szinte elnéptelenedett.

II. József telepítései töltik meg majd újra élettel a környéket. Trianon következtében határtelepülés lett.

Borítókép: eak_ kkk / Pixabay.com