promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit keres egy alföldi bringás az Alpok tetején?
Borítókép:  GaVRoS
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Alföldi kerékpárosként tekert fel az Alpok legmagasabbra vezető aszfaltos útján, közel 3000 méter magasra a nyíregyházi Turcsán Gábor, aki ráadásul az egész kihívásról látványos utifilmet forgatott, és a videót a Bringábor Túrák nevű Youtube-csatornáján is megosztotta. Tekerésről, motivációról, filmezésről beszélgettünk vele egy jót, és megtudtuk, hogy milyen érzés gleccserek között tekerni, és, hogy mik a céljai ezekkel a túravideókkal.

– Honnan jött a bringázás szeretete nálad?
– Egyrészt gyerekkoromban a kerékpár jelentette számomra a lehetőséget, hogy felfedezzem a környezetemet, rövid kirándulásokat tegyek, másrészt a tekerés élménye, ahogy suhansz az út fölött, az picit olyan, mintha repülnél... Igazi szabadságérzetet ad, egyúttal a táj részése lehetsz. Ez az érzés mind a mai napig megvan, ha bringára pattanok.

– Mi vett rá arra, hogy 2800 méter fölé tekerj kerékpárral?
– Teljesen átlagos kerékpárosnak tartom magam, de mint sok ember, így én is keresem a sportos kihívásokat az életemben. Sokan ezt a kihívást a maraton lefutásában, vagy a Balaton átúszásában találják meg. Az én célom viszont két olyan dolgot kapcsolt össsze, amit gyerekkorom óta imádok: a kerékpározást és a hegyeket. :) Gyerekként a vasúti felüljáróra is lehetetlennek tartottam feltekerni, tinédzser koromban pedig elképedve néztem, hogy a nagy kerékpáros körversenyeken a profik 2000 méter fölötti hágóutakra is felmennek. 2016-ban, amikor először tekertem én is 2000 méter fölé, elhatároztam, hogy az Alpok legmagasabb útját, az Ausztriában található Ötztaler Gletserstasse-t is meg fogom hódítani.

– Milyen felkészülést kívánt meg a kihívás teljesítése?
– Különböző edzéseket kellett beiktatni: de ezek nem jelentettek sokkal több ráfordítást, ugyanis a szokásos túráimat alakítottam úgy, hogy minél több emelkedő legyen benne. Nyíregyháza és Budapest között szoktam ingázni, így adja magát a Zemplén, a Budai- és Visegrádi hegység, ahol remekül lehet állóképességet építeni.

– Milyen érzés volt felérni az út tetejére? Volt holtpont, amikor azt gondoltad nem fog menni?
– Katarktikus, egy évek óta dédelgetett kerékpáros álom megvalósulása. Maga az út átlagmeredeksége 10% fölötti, pihenő szakasz nem igazán van benne. A legkeményebb az utolsó szakasza volt: a végső 1,5 km egy sötét, nagyon hideg alagútban fut, ahol mindenhonnan csepeg rád a víz - ez volt talán a holtpont, de a csúcs közelsége miatt ezt már nem volt szabad ott feladni. Minden nehézség ellenére mégis pozitív az élmény volt a mászás, mert monumentális érzés a gleccserek és a hatalmas sziklás csúcsok között tekerni.

– Hogyan jött az ötlet, hogy megörökítsd a túráidat?
– Tavaly kíváncsiságból a telefonom kamerájával megpróbáltam felvenni egy rövid tekerésemet. Bár a végeredmény nem igazán volt élvezhető a rázkódás miatt, akkor határoztam el, hogy egy jobb kamerával felveszem pár túrámat, hogy majd azokat télen visszanézve bringás holtszezont átvészeljem. Emellett számos túravideóst követek az online térben, és az ő filmjeik is plusz motivációt jelenetettek, hogy én is hozzáfogjak ehhez a hobbihoz.

– Hogyan hatott az utadra a videózás?
– Amikor videózol, főleg több kamerával, az nagyon lelassít. Ez alapvetően hátrány, de azért előnye is van a dolognak: nem tudsz akkora távot megtenni, de van időm megtapasztalni és befogadni a tájat. Számomra inkább az élmények számítanak, mint a megtett km-ek, így bár kisebb utat járok be a kamerával a kezemben, de a látnivalók jobban megmaradnak.

– Mi a célja a csatornának, miért teszed közzé ezeket a videókat?
– A fő célja a publikálásnak, hogy népszerűsítsem a kerékpározást és ösztönözzem az embereket, hogy nyeregbe pattanva fedezzék fel a környezetüket. A bringa a lehető legjobb eszköz, hogy megtapasztaljuk a fantaszikus tájakat és látnivalókat, amik körbevesznek minket, és kitágítsuk a határainkat.

– A videókban nagy szerepe van a zenéknek. Kapcsolódik ez ahhoz, hogy itt a Promotions.hu-nál is írtál már több albumkritikát?
– Inkább úgy mondanám, a cikkek és a filmek stílusát egyaránt meghatározza a zene szerete. Zenecsatornákat bámulva nőttem fel, imádom a jó zenét, és imádom a videóklippeket is. Egy dal pár mozgóképpel kombinálva a legjobban tudja leírni az adott pillanat hangulatát, amit nagyon fontosnak tartok, hiszen így tudom átadni, azt, amit a kerékpározás során érzek.

– Mit üzennél azoknak, akik most vágnak bele a kerékpározásba?
– Azt, hogy mindenki találja meg azt a célt ebben a mozgásformában, amiért rendszeresen nyeregbe pattan: ez lehet km, szint, vagy élmények gyűjtése a lényeg, hogy élvezzük a tekerés során eltöltött időt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás