Bár ebben az évben elmaradnak a nagy szilveszteri bulik, ez senki nem akadályoz meg abban, hogy otthon a családdal igyon pár pohárral a 2021-es esztendőre.
Sokakat érintő kardinális kérdés, hogy ha szilveszterkor kicsit többet iszunk a kelleténél, akkor mivel pofozzuk magunkat helyre másnap. Erre nagyon sok módszer létezik, és akadnak, akik inkább a családi receptekre esküsznek, de ha nincs semmi ötleted, összekötnéd a kellemeset a hasznossal, és a kijózanodás mellett valami finomsággal töltenéd meg a gyomrodat, akkor Fördős Zé korhelylevese kiváló választás.
Hozzávalók:
- 40 g füstölt zsírszalonna
- 1 szál ALDI paprikás lángolt kolbász
- 1 csipet egész kömény
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- só, bors
- 1 tk majoranna
- 1 tk szárított zsálya
- 1 ek keményítő
- 1 csapott rk pirospaprika
- 500 g savanyú káposzta
- 1 ek ALDi Milfina tejföl
A húsgombóchoz:
- 300 g darált sertés hús
- só, bors
- 1-1 csipet zsálya, rozmaring, kakukkfű, majoranna
- 1 mk pirospaprika
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
A tálaláshoz:
- tejföl
- 2 db bagett
- 1 gerezd fokagyma
Elkészítés: A zsírszalonnát apró kockákra vágjuk és egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk. A karikázott kolbászt is rádobjuk. Megszórjuk az egész köménnyel. Ha a kolbász is lepirult, rádobjuk az apróra vágott hagymát és a felszeletelt fokhagymát. 2 percig pároljuk, majd megszórjuk a fűszerekkel és a keményítővel. Belekeverjük az átmosott savanyú káposztát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1 liter vízzel és fél órán át főzzük. Közben a húsgombóc hozzávalóit összegyúrjuk és nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Ha letelt a fél óra, beledobáljuk a gombócokat a levesbe és kb. 5-6 percig főzzük őket. Behabarjuk a levest: 2 evőkanál tejfölt kikavarunk egy merőkanál forró lével, visszaöntjük, és ha rottyant egyet, kész is. A bagetteket 160 fokra előmelegített sütőben aranybarnára pirítjuk és ha megsültek bedörzsöljük őket fokhagymával. A levest a fokhagymás bagettel és tejföllel tálaljuk.
(Forrás: streetkitchen.hu)
Borítókép: Street Kitchen