Így vásárolnak a hazai vegánok kozmetikumokat
Olvass tovább...
Vegán. Sokan most talán bólogatnak és vannak, akik elutasítóan csóválják a fejüket. Egy nagyon megosztó témáról, életstílusról és felfogásról van szó. Tulajdonképpen a veganizmus lényege az állatok tárgyiasításának és kihasználásának elutasítása. Összetett, sokak szerint nehéz ezen értékek szerint étkezni és élni, mégis egyre többen állnak át vegán életmódra.
Mi most az ételekről alkotott tévhiteket próbáljuk tisztába tenni, illetve tanácsokat adni azoknak, akik még csak most kezdenek bele a veganizmusba. Először is fontos megjegyezni, hogy a növényi étrend és a vegán életmód nem ugyanaz.
Teljesen rendben van és helyes, hogy ha valaki kizárja az állati eredetű ételeket, de a vegán életmódra való átálláshoz a fentebb említettek szükségesek. Ételek terén az alap – nem lesz meglepő – a rengeteg zöldség. Nyersen, főzve, párolva és így tovább. Mindezeket egy kis utánjárással, könnyen feldobhatjuk rengeteg mindennel. Például tésztát is ehetünk, amennyiben az tojásmentes, de jöhet a bulgur is, mint köret, így tartalmasabb ételeket is készíthetünk.
Olvass tovább...
Karfiolfasírt
- 450 g karfiolrózsa, aprítógépben felaprítva
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk tengeri só
- frissen őrölt bors
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk füstölt paprika
- 1 csapott ek majoránna
- 1-2 ek gluténmentes sörélesztőpehely
- 150 g víz
- 5 g almaecet
- 130 g Szafi Free amerikai fánklisztkeverék
- 2 tk extra szűz olívaolaj a sütéshez
Elkészítés
A hozzávalókat az olívaolaj kivételével alaposan elkeverjük, akár kézzel is alaposan összegyúrjuk. Legalább 10 percig állni hagyjuk. Egy kanál segítségével fasírtokat formázunk és ellapogatjuk. Egy tapadásmentes serpenyőt szilikonos ecset segítségével kikenünk extra szűz olívaolajjal, amit megmelegítünk, és ebben sütjük szép pirosas-barnásra a fasírtok mindkét oldalát.
Olvass tovább...