promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szexuális utalást tartalmaz a Túró Rudi neve? - Napi okosító
Borítókép:  Its-b.hu
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amikor a név először a kor nagy agytrösztjei elé került, hirtelen lefagytak. Elmondjuk, hogy mi az igazság.

Talán a leghíresebb magyar édességről van szó, amelyet legalább egyszer mindenki kóstolt már az életében. De tudjátok-e a csokis túrórúd sztoriját, egyáltalán azt, hogy honnan jön a neve?

Az első lökés.

1954-ben a Magyar Tejipari Kutató Intézet (MTKI) három szakembert küldött ki Oroszországba, hogy ott tanulmányozhassák a szocialista tejipar legújabb vívmányait. Ott ízlelték meg a Rudi ősét, a meglehetősen furcsa névre keresztelt glazirovannij szürokot, amely hasonló krémes édesség volt, mint a mi későbbi csokink. Végül 12 évbe telt, mire a hazai ízlésvilághoz passzintva megalkották a Túró Rudit itthon is.

És a nagyon jól hangzó név?

A legendák szerint egy ténylegesen létező Rudiról, Mandelville Rudolfról nevezték el, aki az erzsébtvárosi tejüzem tulajdonosa volt. De ez valószínűleg csak egy véletlen egybeesés, a nevet egy neves reklámpszichológus, Klein Sándor találta ki, aki egyszerűen a termék rúd formájából indult ki, és innen alkotta meg a játékos nevet.

Pornográf.

A sztori azonban itt bonyolódik, ugyanis a szocialista erkölcscsőszök azonnal rávetették magukat a témára, és úgy ítélték meg, hogy nagyon áthallásos a név. Javasolták, hogy nevezzék át Tutu-ra vagy Titi-re. A gyártó ezt azonban elutasítja, és kitartott az eredeti név mellett.

Végül beindul a nagyüzemi gyártás 1968-ban, érdekesség, hogy a legelső darabokat hurkatöltővel készítették el, és szemmértékkel darabolták háromdekás rudacskákra. Az ízében még jobban dominált a túró, mint manapság, kissé fanyar volt. És csupán 3 napig lehetett elfogyasztani. Ám úgy berobban az üzlet, hogy az üzletekből órák alatt elfogyott, amikor kitették a polcokra.

A hetvenes évek közepén már napi 36 ezret gyártanak, a kilencvenes évek elején pedig már napi 300 ezret.

A Túró Rudi hatalmas karriert futott be, a környező országok is sorra lesték el a nagy találmányt, amelyet ugyan egy kicsit mi is átvettünk, de magyarosítottuk is.

(Forrás: Behír, Turizmusonline)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás