promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, hogy mitől bejgli egy bejgli
Borítókép:  Bejgli illusztráció / via ripost.hu
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan már csak a bolti bejglit veszik, de érdemes vigyázni velük, hiszen komoly szabályokat kell betartani ahhoz, hogy valamit tényleg bejglinek lehessen nevezni.

Magyarországon szinte el se lehet képzelni a karácsonyt bejgli nélkül, hiszen a diós, mákos, illetve egyéb ízesítésű ünnepi sütemény fontos része a meghitt családi idillnek. Azon persze örökké fognak vitázni az emberek, hogy kell-e bele mazsola, de ettől függetlenül is hatalmas népszerűségnek örvend a finomság.

A szerencsésebbek házi bejglit ehetnek, viszont egyre többen szeretnék maguknak megspórolni az elkészítésével járó munkát, ezért boltból szerzik be a kihagyhatatlan csemegét. Vannak igazán finomnak tűnő, előre csomagolt változatok is, de most kiderült, hogy jobb, ha óvatosak vagyunk velük, ugyanis a látszat néha csal.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint ezeket a szabályokat kell betartaniuk a készítőknek, ha szeretnék bejglinek nevezni a terméküket:

  • A kész sütemény legalább 250 grammos, hosszúkás, egyenletes, nem torz és maximum 10 százalékban lehet repedezett a felülete;
  • a tészta alapjául búzafinomliszt, élesztő, só, étkezési zsiradék, cukor, tej/tejpor, tojás és víz szolgál;
  • csupán búzaőrlemények/egyéb búzatermékek, kakaó/csokoládétermékek, citromhéj, mák, dióbél, mazsola, édesmorzsa, méz, étkezési só, olajos magvak, étkezési zsiradék, sütőélesztő, fűszerek, gesztenye, tej/tejtermékek, gyümölcs/gyümölcskészítmények, tojás/tojáskészítmények, ivóvíz és aromák felhasználása engedélyezett illetve a mákos, diós bejgli kivételével szójaőrlemény/szójatermék is;
  • a zsiradéknak a bejgli szárazanyag tartalmának legalább 22 százalékát, a cukornak pedig a 7 százalékát kell elérnie;
  • a tölteléknek legalább a késztermék 40 százalékát ki kell tennie, és fontos, hogy a termék nevében illetve a csomagolásán is jelezni kell a fajtáját.

A szakértők szerint a bolti kínálatból még így is azt érdemes választani, ami a leginkább hasonlít a jól megszokott házihoz, de ha mégis magunknak készítenénk el, akkor margarin helyett használjunk inkább sertészsírt vagy valódi vajat a tésztához, mert úgy nem lesz annyira repedezett és száraz, illetve arra is ügyelni kell, hogy a töltelék alapanyaga minőségi legyen, mert az is kihat a sütemény szerkezetére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás