promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy mázsa csirke áráért kóstolhatjuk meg a legdrágább steaket
Borítókép:  Martin BUREAU / AFP
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Valaki a japánok nemzeti kincseként, valaki túlárazott húsként, valaki pedig mítoszok alapjaként hivatkozik a világ egyik legdrágább ételére, a wagyu steakre.  

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy mit is jelent valójában a wagyu (ejtsd: vagjú). Ha azt hinnéd, hogy valami nagyívű japán jelentéssel bír, tévedsz. 

Csak ennyi: japán tehén.  

A wagyu négyféle szarvasmarha: a japán barna, japán fekete, japán Shorthorn és japán poll fajta leszármazottja.  

Az először igásmarhaként használt állat húsának szerkezete viszont teljesen egyedülálló. Más húsoktól eltérően a zsír nem rétegenként fekszik, hanem teljesen átszővi a rostokat. Ennek okáról már mítosz is született. 

Úgy tartják, hogy a marhákat, a nevelés ideje alatt sörrel itatják, csokoládéval etetik és folyamatosan masszírozzák, sőt, néha még szakét (japán pálinka) is kapnak.   

Ennek nagy részét azonban az évek alatt több, wagyu farmokra látogató gasztroblogger is megcáfolta, azt viszont elismerték, hogy naponta egyszer valóban átmasszírozzák az állatokat, a vérkeringés beindításának érdekében. 

A japán wagyu a világ minden táján prémium kategóriás húsnak számít. Egy kilója többszázezer forintba is kerülhet, de előfordul, hogy luxus éttermekben csak egy adagért elkérnek ennyit. Nem csoda, hogy általában a kiváltágosok eszik gyakran. Kim Dzsongunnak állítólag a kedvencei közé tartozik, ami számára veszélyt is jelenthet, hiszen a zsírtaltalom miatt az étel rendkívül magas koleszterinszintet okozhat. 

A következő videóban belenézhettek, hogy készítik el egy tradicionális étteremben a wagyu steaket, valamint milyen köreteket sütnek hozzá. Vegetáriánusok, szemeket becsukni!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás