promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hét ágra fog sütni a nap, ezek a magyar tavak tárt karokkal várnak
Borítókép:  PHILIPP VON DITFURTH / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha már jó idő, akkor irány a vízpart. Megmutatjuk neked azokat a tavakat, ahová kicsit elvonulhatsz a világ elől: pihenhetsz, strandolhatsz. Azokat a tavakat, amelyek tárt karokkal várnak.

A nyári hőségben, amikor a napi hőmérséklet bőven 30 fok fölé kúszik, jólesik, ha az ember csobbanhat egyet. Ahogy az sem elhanyagolható tényező, ha pihenését nyugodt környezetben teheti meg. Magyarország bővelkedik tavakban. Vannak ismertebbek, s kevésbé ismertek. Olyan Magyarországon található tavakat mutatunk most neked, ahol fürödhetsz, pihenhetsz, vagy ha az aktív kikapcsolódás híve vagy, akár túrázhatsz is.

Na, lássuk:

  • Arlói-tó (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Arló nagyközség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Ózdtól autóval alig húsz percre található. Végtelenül nyugodt, csendes hely. Pihenésre, feltöltődésre, csobbanásra kíválóan alkalmas. Az Arlói-tó attól is különleges, hogy földcsuszamlás révén keletkezett. Aki pedig az aktív kikapcsolódás híve, annak sem kell csalódnia: Arló körül több túraútvonal található. A területet egyébként az önkormányzat védetté nyilvánította.

Fotó: Pintér Istvan

  • Szelidi-tó (Bács-Kiskun megye)

„A Kiskunság legkedveltebb kiránduló- és üdülőhelye – tavasztól őszig egészen biztosan – a Szelidi-tó. A tó homokos strandja, szállodája, kempingjei, magánüdülői, vendéglői, szabadtéri színpada nyugodt kikapcsolódást és mozgalmasabb szórakozást is kínál az idelátogató vendégeknek”

olvasható a szelidi-to.hu-n. Mint a honlapról kiderül:

„mivel a talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban sebgyógyításra használták, ma inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják”.

forrás: femina.hu 

  • Orfűi-tavak (Baranya megye)

A Mecsek északi lábánál, Pécstől tíz kilométerre található az Orfűi-tavak, amely egy 5 kilométer hosszú tórendszert négy tóval:

  • az Orfűi-tó,
  • a Pécsi-tó,
  • a Hermann Ottó-tó,
  • a Kovácsszénájai-tó.

A tórendszer vízellátását a Vízfő-forrás bő karsztvize biztosítja. Remek üdülőövezet, vízi sportokra is kíválóan alkalmas, egyúttal bicikliút is ki lett alakítva. Érdekesség a tó mélységi tagozódása: a víz 44 százaléka 3-7 méter mély, 56 százaléka 0-3 méter közötti. A közelben Malommúzeum és örléstörténeti kiállítás, valamint erdészeti agancsgyűjtemény is található.

forrás: termalfurdo.hu

  • Vadása-tó (Zala megye)

„Az Őrség és Hegyhátszentjakab nevezetessége a Vadása-tó. A Vadása völgyben, a Vadása patak vízének felhasználásával 1968-ban kezdték kiépíteni a Vadása-tavat. Az elnevezés onnan ered, hogy a környéken sok róka élt, lyukakat ástak a patak mentén így lett a patak neve vad-ásta, vad által ásva, vagyis Vadása”

írja a vadasa.hu. A Vadása-tó két mesterséges tóból áll: az egyik a horgászoké, a másik a nyaralóké, strandolóké.

forras: vadasa.hu

  • Deseda-tó (Somogy megye)

A Deseda-tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava. A Kaposvártól délre mintegy 20 kilométerre található és remek lehetőség a pihenésre: a családoknak, és a pároknak. A Toponárhoz közeli részt főként a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Kaposfüredet, Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye. A tavat körbeveszik változatos túrautak, amelyek kerékpárral is járhatók. De télen is érdemes ellátogatni ide, hiszen a tavat ellepik a korcsolyázók.

fotó: deseda.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás