
Banándráma: egy eladó hihetetlen állatot talált a gyümölcsök között
Olvass tovább...
De vajon ehető? És ha igen, milyen az íze?
Az első kinézetre furának tetsző gyümölcsök nem egyforma színűek, néhány ében árnyalatúak, sokuk pedig egészen sötét vöröses színezetet kapott.
Ez az Arkansasi fekete alma.
A gyümölcs, amelyhez rendkívül sok türelem kell, hogy aztán élvezettel elfogyaszthassuk. Októberben szüretelik le, de ekkor még nem fogyasztható, illetve meg lehet kóstolni, de nem biztos, hogy élvezettel fogjuk lenyelni a gyümölcshúst – ha egyáltalán le akarjuk majd nyelni.
Olvass tovább...
A fekete alma ugyanis útóérő fajta, a leszüreteléskor még szikla keménységű és nagyon savanyú. Több hónapig hűtőben kell tárolni.
Gondos tárolás után azonban az egyik legfinomabb gyümölcs, amit kóstolhatsz. Észrevehető benne többek között a vanília, a mandula és a citrom zamata is.
Arkansasban manapság már a helyi gasztronómia egyik extrakelléke, kísérletező séfek kedvelt összetevője, amivel különleges ízvilágot adnak a tradícionális pitékhez, egyéb süteményekhez, de sokszor a húsok mártásaiba is belekeverik.
Az almafajtát amúgy 1870-ben fedezték fel, Arkansas almatermelésének ma 10-15 százalékát teszi ki.
(via Atlas Obscura)