Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Egy kis Karib-térségbeli ország, ami csak egy dologra jó – galéria

Egy kis Karib-térségbeli ország, ami csak egy dologra jó – galéria

Gasztro & Tourism

Egy kis Karib-térségbeli ország, ami csak egy dologra jó – galéria

Gasztro & Tourism

Promotions 18:33

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Előző írásomban Barbadost mutattam be, ami egy nagyon szép sziget és a rum egyik hazája, ám egy dologra mindenképpen figyelni kell.

Belize kis ország Közép-Amerika keleti partján, a Karib-tenger mellett. Az országban II. Erzsébet, mint Belize királynője uralkodik. Belize brit koronagyarmat volt több mint száz évig, 1981-ben nyerte el függetlenségét, napjainkban népszerű adóparadicsom.

A negyed magyarországnyi területű trópusi ország területének felét a Karib-tenger lagúnás partját övező, mocsaras síkság foglalja el.

Altún Ha egykori maja település romterülete Belize északi részén, Belizevárostól nagyjából 50 km-re észak-nyugatra található, mivel különleges, természetesen itt kezdtem az országgal az ismerkedésemet.

Az első itteni település nyoma már Krisztus előtt 1000-ből kimutatható. A virágkorát a klasszikus maja korban élte. Az egykori város tekintélyes nagyságát mutatja, hogy összesen mintegy 300 épület romja pihen az őserdő leple alatt, de csak néhány piramistemplomot tettek hozzáférhetővé a látogatók számára. A feltárás során számos értékes leletre bukkantak, többek közt egy 4,5 kg-os, 15 cm magas jadeit szoborra, amely Ah Kinchilt, a maják napistenét ábrázolja.

Belize városa nagyon szegény és lepukkant, éppen ezért lovaskocsival fedeztük fel.

Túlzottan sok látnivalót nem ad a turistáknak, ha láttam egyet szép épületet már le is fényképeztem hogy legyen valami emlékem innen is.

A fővárosban egyedül a függetlenségi tér az, amire az érdekes jelzőt rá lehet húzni, de ha az országban járunk és nem jutunk el a fővárosba, akkor sem maradunk le semmi fontosról. 

Ha már tényleg fontosat és érdekeset akarunk látni, akkor inkább keressük fel a fentebb említett maja városokat.

Borítókép: Jurák Zsolt fotója.

Jurák Zsolt független utazási tanácsadó 1980 óta a világ 127 országában járt, szinte mindenhol többször, míg az Ázsiai országokban átlagosan tízszer, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 52 útján volt, így több, mint 500 éjszakát töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. 2015-ben megalapította a World Travel Master online utazási tanácsadó irodát.
Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria