promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A mongol főváros, amely meghajol Dzsingisz kán nagysága előtt – galéria
Borítókép:  Jurák Zsolt fotója.
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Előző írásomban az Amazonas vidékének egyik híres és hírhedt piacát kerestem fel.

Most pedig következzen Mongólia. Régóta terveztem, hogy eljövök ide, 2015-ben sikerült is.

Peking felől közelítettem meg az országot, és a fővárost, Ulánbátort. A repülőtéren már várt rám az idegenvezető hölgy, aki először elvitt az óvárosba, ahol megnéztem a kötelező látnivalókat,

ami természetesen minden Dzsingisz Kánról szól.

Az első mongol nagykán, azaz császár, a világtörténelem egyik legnagyobb hódítója volt. Dzsingisz kán egyesítette a mongol törzseket és alapította meg a Mongol Birodalmat. Ő és utódai elfoglalták Eurázsia nagy részét, beleértve Kínát, Oroszországot, Perzsiát és Kelet-Európát is.

A belváros kötelező látnivalói a Dzsingisz kán szobor és komplexum, valamint az ezt körülvevő tér. Továbbá a Nemzeti Történelmi Múzeum, valamint a Gandan-kolostor.

A történelmi múzeum nagyon érdekes volt, hiszen bepillantást nyerhettem Mongólia történelmébe. Rólam azt tudni kell, hogy nem vagyok egy nagy múzeum-rajongó, de Mongóliában ezt mindenképpen látni kell:

abszolút színes, látványos és változatos.

Először nyertem bepillantást egy jurta életébe, amit ezután testközelből is ki tudtam próbálni. Hisz egyszerűen nem volt más választásom, ha emberi körülmények között akartam nyugovóra térni.

A város központjában található a mongol forradalom vezéréről elnevezett Szühebátor tér. Itt rendezték a kommunista állam központi ünnepségeit, és 1989-ben itt kezdődtek a kommunista rendszer elleni első megmozdulások is.

Ezen kívül a téren áll a Nagy Népi Hurál (parlament) palotája, melynek építését 1945-ben fejezték be.

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás