Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Alaszka fővárosába eljutni nem egy egyszerű mutatvány – galéria

Alaszka fővárosába eljutni nem egy egyszerű mutatvány – galéria

Gasztro & Tourism

Alaszka fővárosába eljutni nem egy egyszerű mutatvány – galéria

Gasztro & Tourism

Promotions 18:01

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Előző írásomban bemutattam Amerika ötödik legnagyobb szigetét:

Most pedig következik Alaszka állam fővárosa: Juneau.

A város egy szárazföldtől teljesen elzárt öbölben bújik meg, magas hegyláncokkal, sűrű erdőkkel övezve. Különleges fekvése miatt csak repülővel és hajóval közelíthető meg.

Az első európai telepesek az aranyláz idején érkeztek, és a mai napig megtalálhatók a városban az 1800-as évekből származó viktoriánus épületek.

Kikötés után elmentem a 12 mérföld hosszú Mendenhall-gleccserhez, mely egyike a délkelet-alaszkai Juneau-jégmezőt alkotó 38 gleccsernek. A park bejárata előtt tábla figyelmeztet a medve veszélyre. Nem is kellett sokat várnom, hiszem, ahogy balra néztem egy medvecsalád nézett vissza rám:

a kis bocsok a fákon játszadoztak, míg a mama vigyázott rájuk.

Ellenben a  kristálytiszta vizű folyóban lazacok úszkáltak, így gyorsan össze is állt a fejemben a terv. Először elmentem a helyi nemzeti parkba, majd következett egy lazac feldolgozó üzem. Itt ért a felismerés, hogy amit eddig lazacként tálaltak fel nekem, az tulajdonképpen nem is volt lazac!

Borítókép: Jurák Zsolt fotója.

Jurák Zsolt független utazási tanácsadó 1980 óta a világ 127 országában járt, szinte mindenhol többször, míg az Ázsiai országokban átlagosan tízszer, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 52 útján volt, így több, mint 500 éjszakát töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. 2015-ben megalapította a World Travel Master online utazási tanácsadó irodát.
Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria