promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Alaszka fővárosába eljutni nem egy egyszerű mutatvány – galéria
Borítókép:  Jurák Zsolt fotója.
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Előző írásomban bemutattam Amerika ötödik legnagyobb szigetét:

Most pedig következik Alaszka állam fővárosa: Juneau.

A város egy szárazföldtől teljesen elzárt öbölben bújik meg, magas hegyláncokkal, sűrű erdőkkel övezve. Különleges fekvése miatt csak repülővel és hajóval közelíthető meg.

Az első európai telepesek az aranyláz idején érkeztek, és a mai napig megtalálhatók a városban az 1800-as évekből származó viktoriánus épületek.

Kikötés után elmentem a 12 mérföld hosszú Mendenhall-gleccserhez, mely egyike a délkelet-alaszkai Juneau-jégmezőt alkotó 38 gleccsernek. A park bejárata előtt tábla figyelmeztet a medve veszélyre. Nem is kellett sokat várnom, hiszem, ahogy balra néztem egy medvecsalád nézett vissza rám:

a kis bocsok a fákon játszadoztak, míg a mama vigyázott rájuk.

Ellenben a  kristálytiszta vizű folyóban lazacok úszkáltak, így gyorsan össze is állt a fejemben a terv. Először elmentem a helyi nemzeti parkba, majd következett egy lazac feldolgozó üzem. Itt ért a felismerés, hogy amit eddig lazacként tálaltak fel nekem, az tulajdonképpen nem is volt lazac!

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás